Suržik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Suržik (ukrajinski: суржик), u izvornom značenju "brašno ili kruh napravljeno od miješana žita", primjerice, pšenice i prosa), je miješani jezik ili sociolekt kojeg koristi 15-20% ukrajinskog stanovništva.

Mješavina je ukrajinskog jezika u svojstvu substratuma s ruskim jezikom u svojstvu superstratuma. Ruski vokabular je kombiniran s ukrajinskom gramatikom i izgovorom.

Vokabularna uporaba ikojeg od ova dva jezika uvelike je različita ovisno o lokaciju, ili od osobe do osobe, ovisno od obrazovnom stupnju, osobnim iskustvima, selskoj ili gradskoj sredini, podrijetlo njegovih interlokutora i.t.d.. Postotak ruskih riječi i fonetički utjecaji teže stupnjevito rasti prema istoku i jugu i oko velikih ruskogovornih gradova. Uobičajeno se govori u većini ukrajinskih selskih područja, s izuzetkom najzapadnijih područja, gdje jezik ne sadrži elemente ruskog jezika, zatim u velikim gradskim sredinama kao što su Donjeck, Harkov, Luhansk, a ponaosob na Krimu, gdje skoro svo stanovništvo rabi standardni ruski.

Zajedničko podrijetlo i relativno nedavni razlaz ruskog i ukrajinskog jezika čin teškim za ustanoviti stupanj miješanja u vernakularu ove vrste.

Suržik biva često rabljen u humoristične svrhe. Primjerice, kratki književni komadi koje je napisao Les Podervjanski Arhivirano 2006-02-22 na Wayback Machine-u.

Trasjanka je slični fenomen u Bjelorusiji.

Vidi još[uredi | uredi kod]