Super Nintendo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Super Nintendo Entertainment System

SNES inačica za tržište SAD (1991)
Proizvođač {{{proizvođač}}}
Generacija 16-bitna generacija
Prvo dostupan 21.11. 1990.
Mediji Memorijska kaseta
Upravljač 
Online service Satgellaview
Prodanih primjeraka {{{prodanihprimjeraka}}}
Najprodavanija igra Super Mario World

Super Nintendo Entertainment System ili Super NES (drugi nazivi SNES i Super Nintendo) je 16-bitna igraća konzola puštena od Nintenda u Sjevernu Ameriku, Europu, Australaziju (Oceanija) i Južnu Ameriku između 1990. i 1993. U Japanu i Jugoistočnoj Aziji igraći sistem se naziva Super Family Computer, kraće Super Famicom (スーパーファミコン Sūpā Famikon) i SFC kao kratica. U Južnoj Koreji poznat je kao Super Comboy i bio je distribuiran od Hyundai electronics. Iako je svaka verzija esencijalno ista, regionalni ključ onemogućava direktnu kompatibilnost.

Super Nintendo Entertainment System je bila Nintendova druga kućna igraća konzola poslije Nintendo Entertainment System (NES). Konzola je uvela naprednu grafiku i zvučne sposobnosti koje su kompenzirale relativno slabi WDC 65816 mikroprocesor u usporedbi sa ostalim konzolama tog vremena. Dodatno, podrška sistema za brojne čipove za poboljšanje (koji su bili pakirani kao dio određenog igračeg kertriđža) je pomogla da ga održi kompetitivnim na tržištu.

SNES je bio globalni uspjeh postajući najbolje prodavanija konzola 16-bitne generacija unatoć relativno kasnom objavljivanju i žestokoj kompeticiji u Sjevernoj Americi od strane Segine Genesis konzole. Neki smatraju da SNES ujelovljuje "zlatno doba video igara", spominjući njegove mnoge revolucionarne igre i naglasak na igrivošću nad grafikom i tehničkim drangulijama. Drugi sumnjaju u taj romantizam vjerujući da je sistem bio još jedan korak u evoluciji tehnologije video igara. SNES je ostao popularan duboko u 32-bitnoj eri i iako je Nintendo prestao davati podršku nastavlja biti popularan među obožavateljima, kolekcionarima i emulacijskim entuzijastima, od kojih neki još uvijek rade kućne ROM-ove s igrama.

Super Nintendo se nalazio u proizvodnji između 1990 i 2003. godine, a u tom razdoblju ih je bilo prodano malo više od 49 miliona primjeraka