Studebaker

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Studebaker
Tip korporacija
Osnovana 1852
Sjedište South Bend, SAD
Ključni kadrovi Studebaker brothers (below)
Industrija automobili
Proizvodi vozila
rudarska kola

Korporacija Studebaker (fonetski:ˈstjuːdəbeɪkər) je bila američka kompanija za proizvodnju teretnih kola i automobila sa sjedištem u South Bendu u Indiani. Osnovana je 1852. a korporacijom postala 1868[1] pod imenom Studebaker Brothers Manufacturing Company. Ispočetka je proizvodila teretna kola za farmere, rudare i vojsku.

Studebaker je postao dio auto-industrije godine 1902. sa proizvodnjom električnih vozila, da bi 1904. počeo proizvoditi vozila na benzin; sva su se prodavala pod imenom "Studebaker Automobile Company". Sve do 1911. je njen automobilski odjel poslovao u partnerstvu sa E-M-F Company i Garford Company iz grada Elyria. Prva vozila na benzin u potpunosti proizvedene od Studebakera su na tržište izašla u augustu 1912.[2]:p231 Sljedećih 50 godina je kompanija izgradila reputaciju temeljenu na kvaliteti i pouzdanipsti njenih proizvoda[3] Konkurencija Velike trojke iza drugog svjetskog rata se, međutim, pokazala previše jakom; tvornica u South Bendu je s radom prestala 20. decembra 1963, a posljednji Studebaker je proizveden u kanadskom Hamiltonu 16. marta 1966.

Proizvodi[uredi - уреди | uredi izvor]

Glavni članak: Popis vozila Studebaker

Studebakerovi automobilski modeli[uredi - уреди | uredi izvor]

Studebaker kamioni[uredi - уреди | uredi izvor]

Studebaker karoserije[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. "German heritage biography: Studebaker Brothers". http://www.germanheritage.com/biographies/mtoz/studebaker.html. pristupljeno 6. 2. 2007.. 
  2. Hendry, Maurice M. Studebaker: One can do a lot of remembering in South Bend. New Albany: Automobile Quarterly. str. 228–275. Vol X, 3rd Q, 1972. 
  3. E.g., see motoring review An ideal car in The Brisbane Courier, April 25, 1928

Dodatna literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]