Stari kameni most u Konjicu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Stari kameni most u Konjicu premošćuje rijeku Neretvu, u starom dijelu grada i opštinskog centra Konjic, Bosna i Hercegovina.

Istorijski podaci[uredi | uredi kod]

Stari kameni most u Konjicu završen je 1682. Kao graditelja legenda spominje Algu Hasečića, visokog dostojanstvenika u Carigradu, dok ga neki autori, ne navodeći izvore za svoju tvrdnju, pripisuju veziru Ahmet-paši Sokoloviću. Prvi zapis o konjičkom mostu napravio je Đakomo Lukari još 1790. godine. Drugi zapis o kamenom mostu u Konjicu napravio je engleski arhitekta i putopisac Artur Džon Evans 1875. godine prilikom proputovanja kroz Konjic.

Prilikom povlačenja u cilju obezbjeđenja izvlačenja njemačkih trupa iz partizanskog okruženja, 03. marta 1945. Godine, polovinu kamenog mosta porušila je bombardovanjem Pionirska jedinica 3. bataljona 370. grenadirskog puka Wermachta, a ostali su samo stubovi. Pošto je kameni most bio jedini prelaz preko Neretve, u Konjicu je 1945. godine postavljena provizorna drvena konstrukcija preko srušenog mosta.

Drvena konstrukcija zamijenjena je armirano-betonskom 1962. godine preko ostataka kamenog mosta. Do potpune rekonstrukcije 2009. most se koristio za kolski saobraćaj i kao most za pješake (dvije pješačke staze). Obnovu mosta finansirala je i vlada Republike Turske.

Opis[uredi | uredi kod]

Most je postavljen na šest blago prelomljenih kamenih svodova, čiji se raspon kreće između 6,72 – 13,56 m. Visina okna svoda iznad ljetnog vodostaja rijeke kreće se između 4,30 – 8,70 m. Svodovi su se oslanjaju na pet kamenih stubova, i dva priobalna podzida. Stubovi, su široki 3 m (sa neznatnim odstupanjima), izduženi u pravcu vodotoka za širinu mosta (5,25 m). Prema uzvodnoj strani stubovi su završeni istaknutim trouglastim branikom, a prema nizvodnoj poligonalnim kontraforima sa piramidalnim završecima. Širina puta preko mosta je oko 5 m, ograda od kamenih ploča ima je visinu od oko 1 m, a širinu oko 0,25 m. Krila mosta na desnoj strani su duga 15,70 m, a na lijevoj strani oko 6 m. Ukupna dužina mosta iznosi 102 m. Ukupna visina od površine vode do najviše tačke na mostu je oko 10 m.

Most je nacionalni spomenik [1]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović, Sarajevo: Sarajevo - Publishing, 1998. -Stari mostovi u Bosni i Hercegovini.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Stari kameni most u Konjicu - nacionalni spomenik”. Arhivirano iz originala na datum 2016-04-08. Pristupljeno 2016-05-09. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]