Srednji prst (gesta)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ispruženi srednji prst.

Srednji prst ili cajper je ručna gesta u kojoj je srednji prst uzdignut, drugi prsti obično stisnuti u šaku, a nadlanica okrenuta od gestikulatora. U mnogim kulturama, napose zapadnjačkima, isticanje ili pokazivanje srednjeg prsta smatra se opscenim, njime se izražava umjeren do krajnji prezir i u neverbalnoj komunikaciji označava isto što i vulgarizmi »odjebi«, »jebi se« itd.[1] Osim za izražavanje prezira, gesta se katkad također koristi iz zabave ili humora.

Srednji prst datira iz antičke Grčke, a koristio se također u antičkom Rimu. Historijski, gesta je predstavljala falus. U nekim modernim kulturama stekla je sve veću prepoznatljivost kao znak nepoštovanja, a često je koriste muzičari (napose u hardcore punk bendovima i reperi), glumci, celebriteti, sportaši i političari. Većina gestu i dalje smatra opscenom. Kažiprst i prstenjak polusavijeni uz srednji prst u suvremeno se doba povezuju s prikazom testisa.[2]

Cinički filozof Diogen, prikazan na slici J.-L. Gérômea, s velikom zemljanom posudom u kojoj je živio; kada su stranci u krčmi izrazili želju da makar nakratko vide velikog oratora Demostena, Diogen je navodno ispružio srednji prst i uzviknuo »ovo je, za vas, demagog Atenjana«.[3]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Skok, M. i Babić, V. (2012). Ruke u komunikaciji. Pristupljeno 27. siječnja 2017.
  2. Rosewarne, Lauren (2013). American Taboo: The Forbidden Words, Unspoken Rules, and Secret Morality of Popular culture. str. 51. 
  3. Diogen Laertije. „Lives of Eminent Philosophers VI.2.34” (starogrčki). Perseus Project. Pristupljeno 11. srpnja 2012. 

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]