Srbi u Americi

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Srbi u Americi su građani Sjedinjenih Američkih Država koji se izjašnjavaju da su srpskog porijekla.

Demografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Broj Srba u Americi[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema proceni iz 2005. 1.023.993 Amerikanaca se izjasnilo kao Srbi. U metropolitanskom području Čikaga živi najveći broj Srba u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo se može videti u velikom broju crkvenih kompleksa, kao što je crkva svetog Simeona Mirotočivog koja se nalazi u istočnom delu Čikaga i manastir Nova Gračanica koji se nalazi u gradiću Treće jezero. Ostale bitne zajednice Srbo-Amerikanaca se nalaze u Milvoki (Viskonsin), Bafalu, Klivlendu, Detroitu, Indijanapolisu, Pitsburgu, Los Anđelesu kao i u Južnoj Kaliforniji (u gradu San Dijegu), Finiksu (od osamdesetih godina dvadesetog veka, te u Grinsboru od devedesetih godina dvadesetog veka. Mnogi Srbi u Americi su se izjasnili kao Jugosloveni. U Americi ima 359.254 koji se izjašnjavaju kao Jugosloveni.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Srbi u Klivlenda[uredi - уреди | uredi izvor]

Srbi u Klivlend dolaze u dva navrata, početkom 20. veka i posle Drugog svetskog rata. Lazar Krivokapić, koji je bio Srbin iz Crne Gore, koji je ovde došao 1893.je ostao zapamđen kao prvi Srbin u Klivlendu.

Srbi u Kaliforniji[uredi - уреди | uredi izvor]

U drugoj polovini 19. veka, većina Srba u Kaliforniji je živeo u manjim gradovima, ali su se kasnije počeli seliti u veće gradove.

Srbi u Kaliforniji su formirali društveno-kulturne organizacije, crkve i škole, zajednice i parohije. Oni su u početku bili ujedinjeni sa Rusima i Grcima i na taj način su bili deo mešovite pravoslavne parohije. Ruskim duhovnicima nije smetalo to što je srpska parohija imala različite običaje os njih kao npr. jezik, tradiciju, krsnu slavu i sl.

Danas, najveći broj Srba u Kaliforniji živi u Los Anđelesu.

Srbi u Čikagu[uredi - уреди | uredi izvor]

Čikago se smatra srpskim uporištem u Americi.

1872. u Čikago stiže prvi Srbin, Ivan Vučetić. Prva srpska organizacija u Čikagu, „Obilić“, je osnovana davne 1878. Već 1893. je održana prva srpska parada u Čikagu na aveniji Mičigen. Mihajlo Pupin je živeo u Čikagu.

1930. je u Čikagu živelo 40.000 – 60.000 Srba, dok ih danas po nekim procenama ima i do 130.000.