Sporazum o specijalnim paralelnim vezama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Sporazum o specijalnim paralelnim vezama je sporazum između Republike Srbije i Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), prvi put potpisan 28. februara 1997. godine. Sporazum je implementiran 15. decembra 2010.[1] Potreba za ovim sporazumom je nastala raspadom SFRJ, jer su građani Republike Srpske hteli da ostanu u zajednici sa Srbijom.

Ovaj sporazum je potpisan radi razvijanja saradnje između Srpske i Srbije u oblastima privrede i korišćenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana, kao i suzbijanje kriminala.

Iako sporazum o specijalnim odnosima Srbije i Srpske formalno nije u suprotnosti sa Ustavom BiH i ovlašćenjima koja je Dejtonski sporazum dao entitetima, on stvara neravnopravan tretman građana BiH u Srbiji, posebno u oblastima zdravstva i obrazovanja.[2] Obzirom da su nadležnosti BiH u mnogim oblastima uglavnom na nivou entiteta, Evropski pokret u Srbiji preporučuje zaključivanje sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima i sa Federacijom BiH, kako bi tretman građana BiH u Srbiji bio ravnopravan.[3]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]