Sporazum o slobodnom udruživanju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Susret ugovornih strana 2019. godine.

Sporazum o slobodnom udruživanju (engl. Compact of Free Association) je međunarodni sporazum koji uređuje odnose između Sjedinjenih Američkih Država i suverenih malih otočnih pacifičkih država Palau, Maršalovi Otoci i Saveznih Država Mikronezije.[1] Tri navedene pacifičke države, punopravne članice Ujedinjenih nacija, ponekad se grupno nazivaju i slobodno pridružene zemalje. Zajedno sa teritorijom Zajednice Sjevernih Marijanskih Otoka, zemlje su prije formalne nezavisnosti bile dio Starateljskog područja Pacifičkih Otoka nad kojima je po mandatu UN-a upravu prvo vodila Ratna mornarica Sjedinjenih Američkih Država (1947-1951), a zatim i Ministarstvo unutarnjih poslova Sjedinjenih Država (1951-1986, a u Palau-u 1994), ministarstva koje u SAD-u ima drukčiju funkciju od većine drugih zemalja i umjesto sigurnosti bavi se upravom nad federalnom zemljom i odnosima sa domorodačkim zajednicama. Sporazum je dijelom motiviran restitutivnim namjerama zbog testiranja nuklearnog naoružanja i žrtava tih testiranja u periodu od 1946. do 1958. godine.[2]

Sporazum je uspostavljen na temelju obveza koje su Sjedinjene Države prihvatile prilikom sporazuma sa UN-om o mandatu, a koji je obvezao Washington D.C. na promociju razvoja dodijeljenih teritorija u cilju postizanja samouprave ili nezavisnosti u skladu sa lokalnim potrebama i iskazanom demokratskom voljom stanovništva pod upravom. U skladu sa ugovorom, u zamjenu za 15 godina pružanja cjelovite financijske podrške kroz Ured za insularne poslove ili Office of Insular Affairs (podrške ne samo ograničene na dobrovoljnu pomoć), pacifičke države dobrovoljno SAD-u u cijelosti prepuštaju autoritet i odgovornost za međunarodnu obranu. Sporazum SAD-u osigurava ekskluzivnu vojnu kontrolu nad više od pola miliona kvadratnih milja zraka, kopna i mora između Havaja i Guama.[3]

Prvi sporazum među ugovornim stranama trajao je od 1986. do 2003. godine, nakon čega je potpisan novi sporazum na rok do 2023. godine ili u slučaju Palaua do 2024. godine.[4]

Prv ideje o ovom obliku sporazuma koji bi vodio nezavisnosti pojavile su se 1969. godine.[5] Inicijativa za potpisivanje sporazuma pokrenuta je 1980, prijedlog je prihvaćen na lokalnim plebiscitima 1983, a Američki kongres ga je izglasao i proglasio zakonom 1986. godine.

Ekonomske odredbe sporazuma[uredi | uredi kod]

Svaka od pridruženih država aktivno sudjeluje u svim aktivnostima tehničke pomoći Ureda za insularne poslove. SAD jedino tim zemljama omogućava i pristup brojnim američkim domaćim programima, uključujući program odgovora na katastrofe i programe ublažavanja opasnosti koje vodi Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama, nekim programima američkog Ministarstva obrazovanja i uslugama koje pruža Nacionalna meteorološka agencija, Poštanska služba Sjedinjenih Država, Federalna uprava za zrakoplovstvo, Federalna komisija za komunikacije, Federalna korporacija za osiguranje depozita i predstavništvo SAD-a u Međunarodnom odboru za registraciju frekvencija Međunarodne telekomunikacijske unije. Područje sporazuma, iako je izvan carinskog područja Sjedinjenih Država, uglavnom je oslobođeno carina na uvoz.

Većina građana pridruženih država može slobodno živjeti i raditi u Sjedinjenim Državama, a većina američkih državljana i njihovih supružnika može živjeti i raditi u pridruženim državama. Medicinske provizije Medicaid-a međutim nisu dostupne građanima ovih zemalja čak ni nakon 5 godina boravka u SAD-u kada one postaju dostupne većini drugih naseljenih stranaca.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. n.a. (26. maj 2019). „Betonska kupola puca, radijacija curi, cijeloj državi prijeti nuklearna kataklizma”. Zadarski list. Pristupljeno 13. mart 2022. 
  2. „Micronesians in Hawai'i: Compacts of Free Association (COFA)”. University of Hawai'i. Pristupljeno 13. mart 2022. 
  3. Jon Letman (10. septembar 2017). „Kako su Amerikanci od Okinawe i Guama napravili nuklearne mete”. Al Jazeera Balkans. Pristupljeno 13. mart 2022. 
  4. n.a.. „Compacts of Free Association”. Office of Insular Affairs. Pristupljeno 13. mart 2022. 
  5. n.a.. „Compacts of Free Association”. Legal Information System of the Federated States of Micronesia. Pristupljeno 13. mart 2022.