Sporazum iz Northamptona

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sporazum iz Northamptona
Sporazum iz Edinburgh-Northamptona
Sporazum iz Northamptona

Opatija Holyrood u Edinburghu, gdje su Škoti potisali sporazum

Generalno
Tip sporazuma Mirovni ugovor
Jezik engleski
Potpisivanje 17. mart 1328.
Škotska Edinburgh, Škotska
Ratifikacija 3. maj 1328.
Engleska Northampton, Engleska
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane England COA.svg Engleska Royal Arms of the Kingdom of Scotland.svg Škotska
Potpisnici Engleski parlament Robert Bruce

Sporazum iz Northamptona poznat i kao Sporazum iz Edinburgh-Northamptona je naziv za mirovni ugovor ratificiran 3. maja 1328. između Kraljevine Engleske i Kraljevine Škotske na osnovu kojeg je Škotska ponovno postala nezavisna, a Robert Bruce priznat kao škotski kralj.[1]

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon debakla kojeg su doživjeli u svojoj kontraofenzifi protiv Škota, u koju su gurnuli tek okrunjeneg maloljetnog engleskog kralja Edwarda III[1], stvarni vladari; majka i regentica Isabella i njen ljubavnik Roger Mortimer grof od Marcha, shvatili su da su pogriješili i počeli razmišljati o miru kao jedinoj preostaloj opciji.

Zbog tog su u oktobru 1327 poslali izaslanike u Škotsku da počnu pregovore sa Škotima. Nakon tog su pripremili nacrt budućeg mirovnog ugovora, kog je Edward III iznio pred parlamentom u Yorku 1. marta 1328. Škoti su usvojili taj ugovor 1. marta iste godine u Opatiji Holyrood u Edinburghu, pa ga je nakon tog 3. maja u Northamptonu ratificirao Engleski parlament.

Treba naglasiti da se mladi Edward III svemu tome duboko opirao, i da je na to pristao tek nakon velikog uvjeravanja od strane majke Isabelle i Mortimera.[1]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Treaty of Northampton (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/419528/Treaty-of-Northampton. Pristupljeno 20. 11. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]