Sol Svanetija (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
მარილი სვანეთს
Соль Сванетии

planinsko selo Ušguli u početnoj sceni filma
Režija Mihail Kalatozov
Scenario Sergej Tretjakov
Mihail Kalatozov
Fotografija Šalva Gegelašvili
Mihail Kalatozov
Montaža Viktor Šklovski[1]
Distribucija Gruzija-film[2]
Datum(i) premijere
24. mart 1930 (1930-03-24)
Trajanje 55 min.
Zemlja  Sovjetski Savez
Jezik nijemi sa gruzijskim ili ruskim titlovima

Sol Svanetija (gruzijski: მარილი სვანეთს, rus. Соль Сванетии) je sovjetski crno-bijeli nijemi dokumentarni film snimljen 1930. u režiji Mihaila Kalatozova. U njemu se prikazuje život Svana, odnosno stanovnika izoliranih planinskih sela u Svanetiju, zabačenom, zaostalom i nepristupačnom dijelu tadašnje sovjetske Gruzije, odnosno kako im se počinje mijenjati nabolje nakon što sovjetske vlasti koristeći modernu mehanizaciju sagrade cestu. U filmu je poseban naglasak stavljen na kroničan nedostatak soli, a što se odražava na način života kako ljudi, tako i tamošnje faune. Film je napravljen u propagandne svrhe, odnosno kako bi se veličao projekt modernizacije Svanetija u okviru Prvog petogodišnjeg plana. Usprkos toga, film je doživio službemne kritike jer je navodno preveliki naglasak stavio na "zaostalost" i primitivnost Svana, a Svani su se kasnije žalili kako je Kalatozov "izmišljao" neke običaje i detalje života nastojeći ih učiniti što "egzotičnijima". Kalatozov je zbog ovog, ali i sljedećeg filma Čavao u čizmi pao u nemilost Staljinovog režima.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Lary, Nikita (February 1998). Nicholas Rzhevsky. ur. The Cambridge Companion to modern Russian culture. Cambridge University Press. str. 314. ISBN 978-0-521-47799-4. http://books.google.com/books?id=wM6L5qVELtwC&lpg=PP1&pg=PA314#v=onepage&q=&f=false. 
  2. Rollberg, Peter (November 2008). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. Scarecrow Press. str. 598. ISBN 978-0-8108-6072-8. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]