Sol Svanetija (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
მარილი სვანეთს
Соль Сванетии
planinsko selo Ušguli u početnoj sceni filma
RežijaMihail Kalatozov
ScenarioSergej Tretjakov
Mihail Kalatozov
FotografijaŠalva Gegelašvili
Mihail Kalatozov
MontažaViktor Šklovski[1]
DistribucijaGruzija-film[2]
Datum(i) premijere
24. 3. 1930 (1930-03-24)
Trajanje55 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jeziknijemi sa gruzijskim ili ruskim titlovima

Sol Svanetija (gruzijski: მარილი სვანეთს, rus. Соль Сванетии) je sovjetski crno-bijeli nijemi dokumentarni film snimljen 1930. u režiji Mihaila Kalatozova. U njemu se prikazuje život Svana, odnosno stanovnika izoliranih planinskih sela u Svanetiju, zabačenom, zaostalom i nepristupačnom dijelu tadašnje sovjetske Gruzije, odnosno kako im se počinje mijenjati nabolje nakon što sovjetske vlasti koristeći modernu mehanizaciju sagrade cestu. U filmu je poseban naglasak stavljen na kroničan nedostatak soli, a što se odražava na način života kako ljudi, tako i tamošnje faune. Film je napravljen u propagandne svrhe, odnosno kako bi se veličao projekt modernizacije Svanetija u okviru Prvog petogodišnjeg plana. Usprkos toga, film je doživio službemne kritike jer je navodno preveliki naglasak stavio na "zaostalost" i primitivnost Svana, a Svani su se kasnije žalili kako je Kalatozov "izmišljao" neke običaje i detalje života nastojeći ih učiniti što "egzotičnijima". Kalatozov je zbog ovog, ali i sljedećeg filma Čavao u čizmi pao u nemilost Staljinovog režima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Lary, Nikita (February 1998). Nicholas Rzhevsky. ur. The Cambridge Companion to modern Russian culture. Cambridge University Press. str. 314. ISBN 978-0-521-47799-4. 
  2. Rollberg, Peter (November 2008). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. Scarecrow Press. str. 598. ISBN 978-0-8108-6072-8. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]