Soga no Emishi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je japansko ime; porodično ime je Soga.

Soga no Emishi (蘇我 蝦夷? 587 – 11. jul 645) bio japanski velikodostojnik i državnik iz Yamato perioda. Poznat je i po imenima Emishi (毛人) i Toyora no Ooomi (豊浦大臣). Pripadao je moćnom klanu Soga i nakon smrti njegovog oca Soga no Umakoa, preuzeo ne samo njegovo vodstvo nego i mjesto Ooomija, odnosno državnog premijera.

Prema japanskoj kronici Nihonshiki, nakon smrti carice Suiko je Soga no Emishi da ubiti jednog od carskih prinčeva kako bi spriječio da na vlast dođe princ Yamashiro, te je tako na vlast doveo princa Tamuru, kasnije poznatog kao car Jomei. Dominaciju svog klana je dodatno osigurao time što je caru za ženu dao svoju kćer Soga no Tetsuki no Iratsume. Ona je rodila princezu Yafa.

Poslije smrti cara Jomeija, prijestolje je preuzela carica Kogyoku. Za vrijeme njene vladavine je godine 643. njegov sin Soga no Iruka ubio princa Yamashira. Sklonost članova Soga da sebi podižu sve raskošnije palače, velebnije čak i od carske, je stvorila dojam da namjeravaju preuzeti prijestolje. To je bio povod princu Naka no Oeu da godine 645. organizira zavjeru, odnosno puč kasnije poznat kao Isshi incident. U njemu je 10. jula ubijen Soga no Iruka. Kada je Soga no Emishi za to čuo, izvršio je samoubistvo tako što je zapalio vlastitu palaču. Tom prilikom su izgorjeli brojni vrijedni spisi i carske dragocjenosti ostavljeni na čuvanje klanu Soga, iako su neki od njih spašeni od strane slugu.

Smrt oca i sina je označila izumiranje glavnog ogranka klana Soga, odnosno omogućila sprovođenje znamenitih Taika reformi od strane novog cara Kotokua.

Literatura[uredi | uredi kod]