Soga (klan)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Soga.
Porodično stablo klana Soga

Klan Soga (蘇我氏 Soga uji?) je bio jedan od najmoćnijih plemićkih klanova Japana u Asuka periodu, poznat po važnoj ulozi u dolasku i širenju budizmau toj zemlji. Od 5. do 7. vijeka su poglavari klana Soga imali monopol na titulu Veliki carski poglavica (Ō-omi ili Veliki ministar) te bili prva od porodica koja će dominirati carskom dinastijom kroz nametanje nasljednog reda i vladine politike.

Iako su Soge već ranije stekle vlast, prvi pouzdani podaci o njima potiču iz vremena Soga no Inamea koji je služio kao Veliki ministar od 536. do svoje smrti 570. Uticaj na cara je održao preko brakova svojih kćeri za car Kimmeija, od kojih je jedna rodila cara Yomeija. Sljedećih pet careva su imali suprugu ili majku koja je poticala od potomaka Inamea.[1] Na taj način su Soge ostvarivale centralizaciju zemlje, prepustivši carevima simboličnu i duhovnu ulogu, dok su se oni sami bavili svjetovnim pitanjima.

Soge su imali bliske veze sa državama Baekje i Goguryeo u susjednoj Koreji, te su podržali širenje budizma u Japanu, koji je prvi put došao preko budističkih misionara iz Baekjea u 6. vijeku.[2] Soge su vjerovali da je budizam odlika civilizacije, te su održavali bliske odnose ne samo s Korejom, nego i sa Kinom, nastojeći stvoriti državnu upravu po konfucijanskom modelu.[3] Ta je politika, međutim, izazvala neprijateljstvo klanova Mononobe i Nakatomi, koji su oko sebe okupili brojne nezadovoljnike, uvjerene da je budizam nespojiv sa štovanjem "kamija" i šintoističkim tradicijama. Borba između te dvije struje je trajala decenijama, ali su Soge na kraju uspjele učvrstiti temelje budizma u Japanu.

Do sredine 7. vijeka je klan Soga toliko ojačao, da su njegovi članovi Soga no Emishi i njegovi sin Iruka počeli spremati preuzimanje carskog prijestolja, gradeći daleko raskošnije palače od carskih. Godine 645. su protiv njih skovali zavjeru Nakatomi no Kamatari, vođa klana Nakatomi te Soga no Kurayamada no Ishikawa no Maro i princ Naka no Ōe; zahvaljujući njoj je Iruka ubijen, a Emishi i njegovi pristaše raspršeni širom zemlje i poslije ubijen. Time je bila slomljena moć klana Soga, što je stvorilo uvjete da car Kōtoku sprovede Taika reforme temeljem kojih je vraćena vlast caru.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Porodično stablo Soga, Wikipedia na japanskom jeziku.
  2. „History of Nara”. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-10. Pristupljeno 2011-07-24. 
  3. http://countrystudies.us/japan/6.htm
  • Sansom, George (1958). A History of Japan to 1334' Stanford, California: Stanford University Press.
  • Hall, John Whitney, et al. (1993). The Cambridge History of Japan: Volume 1 Ancient Japan. Cambridge University Press. ISBN 0-521-22352-0.