Socijalistička partija (Portugal)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ne poistovećivati sa Portugalskom socijalističkom partijom.

Socijalistička partija (portugalski: Partido socialista) je socijaldemokratska politička stranka koja djeluje u Portugalu. Osnovana je godine 19. aprila 1973. u tadašnjem zapadnonjemačkom gradu Bad Münstereifel od strane emigrantskih portugalskih političara socijalističke orijentacije. U Portugalu je počela legalno djelovati nakon Revolucije karanfila 1974. te pobijedila na prvim demokratskim izborima - za Konstituantu 1975. i za Nacionalnu skupštinu 1976. godine. U opoziciju je otišla nakon poraza od desničarske Socijaldemokratske partije 1979. ali je sa socijaldemokratima od 1983. bila u velikoj koaliciji. Od 1987. do 1995. je bila u opoziciji, potom na vlasti od 1995. do 2002. te opet u opoziciji do 2005. godine.

Socijalistička partija se u ideološkom smislu profilirala u stranku lijevog centra, koja je u društvenim pitanjima liberalna, dok se u ekonomskim pitanjima drži načela Trećeg puta, odnosno zagovara slobodno tržište. Socijalistička partija je članica Socijalističke internacionale kao i Partije evropskih socijalista.

Globalna recesija je teško pogodila Portugal upravo pod vladavinom socijalista i premijera Jose Socratesa, prisiljenog poduzimati nepopularne mjere ukidanja brojnih socijalnih prava u svrhu očuvanja financijske stabilnosti. Zbog toga je Socijalistička partija izgubila parlamentarne izbore održane 5. juna 2011.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]