Sinuhe Egipćanin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sinuhe Egipćanin
Autor(i)Mika Waltari
Originalni naslovSinuhe egyptiläinen
PrevodilacSrbija:
Veljko Nikitović
Kosta Lozanić
Dizajn koricaBjörn Landström
Država Finska
Jezikfinski
Žanr(ovi)historijski roman
Datum izdanja1945
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica785

Sinuhe Egipćanin (finski: Sinuhe egyptiläinen) je historijski roman finskog pisca Mike Waltarija objavljen 1945. godine. Protagonist, koji je ime dobio po junaku staroegipatskog epa Priča o Sinuheu sa početka 2. milenijuma pne. je Sinuhe, kraljevski ljekar na dvoru faraona Ehnatona. Radnja, smještena u doba Osamnaeste dinastije prikazuje Sinuheove pustolovine tokom kojih će putovati drevnim Egiptom i Bliskim istokom te upoznati brojne historijske ličnosti i svjedočiti borbi za prevlast između Egipta i Hetitskog Carstva na čelu sa tiranskim kraljem Šupilulijumom I.

Waltari, na čiji je opus duboko uticala njegova kršćanska vjera, bio je dugo vremena fasciniran Ehnatonom i njegovim nastojanjem da egipatsku mnogobožačku religiju zamijeni kultom boga Atona, koji se često navodi kao jedna od prvih monoteističkih religija u historiji. Waltari je Ehnatonu već bio posvetio jednu dramu izvedenu 1938. godine. Na roman je, međutim, veliki uticaj imao i Drugi svjetski rat, te je u mnogo čemu prožet autorovim pesimizmom i atmosferom apokaliptičkog sukoba među velesilama. Iako je u nekim detaljima koristio fikciju i odstupao od historijskih činjenica, Sinuhe je u najvećem dijelu bio autentičan, te je dobio brojne pohvale egiptologa.

Nekoliko godina nakon Finske je objavljen u nizu drugih država te je sa vremenom postao jedan od najprevođenijih romana finske književnosti. Godine 1954. je po njemu u Hollywoodu snimljen igrani film pod naslovom The Egyptian.