Sicilijanska večernja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sicilijanska večernja
Segment Rat Sicilijanske večernje

slika Francesca Hayeza iz 1846. Sicilijanska večernja
Datum 30. mart 1282.
Lokacija Sicilija
Ishod Pobjeda Sicilijanaca i Aragonaca
Sukobljene strane
Sicilijanski pobunjenici
Bizantsko Carstvo
Kruna Aragona
Anžuvinci
Komandanti i vođe
Alaimo Lentini Karlo I. Anžuvinac (Charles d'Anjou)

Sicilijanska večernja (talijanski: Vespri siciliani) je naziv za masakr, nad Francuzima, kojim je počela pobuna na Siciliji 1282. godine protiv anžuvinskog kralja Karla I. i njegove vlasti nad Kraljevinom Sicilijom. Masakr i pobuna se zove večernja jer je počela za večernje mise na uskrsni ponedjeljak 30. marta 1282 u .palermskoj crkvi Santo Spirito.[1] U samoj crkvi ubijen je neki francuski vojnik Drouet koji se nedolično ponašao prema ženi nekog mladog sicilijanskog aristokrata, našto je ovaj izvukao mač i ubio ga.

Nakon tog su stanovnici Palerma slijedili njegov primjer i u istoj noći i u ranim jutarnjim satima 31. marta, krenuli u lov na Francuske stanovnike Palerma i pobili 2 000 ljudi i žena.[1]

Pozadina pobune[uredi | uredi kod]

Uzroci pobune ležali su s jedne strane u stalnim sukobima tadašnjih careva Svetog Rimskog Carstva - Hohenstaufena sa papama oko kontrole nad Apeninskim poluotokom. Kad je - 1266. sa sicilijinaskog trona svrgnut zadnji Hoenštaufovac, Manfred Sicilijanski, papa Urban IV. je okrunio Karla I. Anžuvinca za kralja Sicilije 1266.

S druge strane aragonski kralj Pedro III, koji je bio Manfredov zet bio je direktni rival Karla I. i želio je Siciliju za sebe, pa je tajnim kanalima poticao lokalno stanovništvo na pobunu protiv Francuza.[1]

Sam Karlo I. doveo je sa sobom gomilu Francuza, da upravljaju njegovom novom kraljevinom. Radikalno povećanje poreza, nepoznavanje jezika i običaja, navukli su gnjev stanovnika na Francuze.

Legende oko početka pobune[uredi | uredi kod]

Oko same pobune iznikle su brojne sicilijanske legende, koje se uglavnom svode na to da su francuski vojnici često silovali domaće djevojke.

Tako još i danas kola priča da je masakr počeo kad je neka žena krenula u crkvu tražiti svoju kćer, koja se u crkvi molila. Našla je kćer, koju je silovao francuski vojnik, pa je na to majka izletila na ulicu i vikala Ma fia! Ma fia!, što na sicilijanskom znači moja kći, moja kći, na to su skočili prisutni pronašli silovatelja i ubili ga. Iz tog se događaja rodila riječ - mafija, ipak razumni tvrde da je to samo narodna legenda.

Posljedice[uredi | uredi kod]

Nakon tog masakra, koji se proširio na cijelu Siciliju, Pedro III iskrcao se sa svojom vojskom u Trapaniju 30. augusta [1] i uz veliku podršku lokalnih stanovnika svrgnuo Karla I., koji je izbjegao u Napulj i nastavio vladati nad tim dijelom dotadašnjeg kraljevstva kao novim Napuljskim kraljevstvom sve do svoje smrti 1285.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Sicilian Vespers (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 18. 06. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]