She: A History of Adventure

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
She: A History of Adventure
She title page.jpg
Naslovna stranica prvog izdanja romana She
Autor(i) H. Rider Haggard
Ilustrator E.K. Johnson (The Graphic)
Maurice Greiffenhagen & C.H.M. Kerr (izdanje iz 1888. godine)
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Serija Serija o Ayeshi
Žanr(ovi) fantasy
pustolovina
ljubavni roman
gotika
Izdavač Longmans
Datum izdanja 1887
Vrsta medija štampa (u nastavcima, tvrdi i meki uvez)
Stranica 317 (tvrdoukoričeno izdanje iz 1887. godine)
ISBN NA
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

Ayesha, the Return of She

She (sh. Ona), s podnaslovom A History of Adventure (sh. Historija avanture), je roman britanskog književnika Henryja Ridera Haggarda, prvi put objavljen u nastavcima u časopisu The Graphic od oktobra 1886. do januara 1887. She se smatra jednim od klasika fantastične književnosti, a do 1965. godine je prodan u više od 83 miliona primjeraka na 44 jezika,[1] te se smatra jednim od najvećih književnih bestselera svih vremena. Odmah nakon objavljivanja je stekao veliku popularnost, te se, uz King Solomon's Mines, smatra najuticajnijom od svih knjiga Ridera Haggarda.

Zaplet u prvom licu opisuje putovanje Horacea Hollyja i njegovog stićenika Lea Vinceya u izgubljeno kraljevstva u unutrašnjosti Afrike. Tamo pronalaze primitivnu rasu urođenika kojima vlada tajanstvena i svemoćna bijela kraljica Ayesha, poznata kao "Ona" ili "Ona-Koju-Se-Mora-Slušati". Smatra se kako je Rider Haggard ovim djelom stvorio konvencije pod-žanra izgubljenog svijeta, koga će kasnije pratiti mnogi drugi likovi.[2]

She se također smatra primjerom imperijalističke književnosti u Britaniji 19. vijeka, odnosno djelom na koje su značajno uticala Rider Haggardova iskustva u burskim republikama i britanskim kolonijama. Zaplet u brojnim detaljima koristi rasne i evolucijske koncepte kasnog viktorijanskog perioda, a posebno ideje o degeneraciji i slabljenju rase karakteristični za fin de siècle. S druge strane, lik She (One) je u mnogo čemu predstavljao propitivanje ženskog autoriteta i moći, zbog čega se ponekad naziva i proto-feminističkim.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Cinema: Waiting for Leo
  2. Carter, Lin, ur. (1976). Realms of Wizardry. Garden City, NY: Doubleday and Company. str. 64. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]