Sergio Bonelli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Serđo Boneli

Serđo Boneli (it. Sergio Bonelli, rođen 2. decembra, 1932. — 26. septembar 2011.) je bio italijanski strip autor i izdavač.

Serđo Boneli je rođen u Milanu, a otac mu je Đan Luiđi Boneli (Gian Luigi Bonelli), tvorac Teksa Vilera i brojnih drugih italijanskih strip junaka. Kako bi se distancirao od svog slavnog oca, često je svoje radove potpisivao pod pseudonimom Guido Nolitta. Svoj debi kao scenarista imao je 1957. godine kada je na italijanski preveo španski serijal Verdugo Ranch, da bi zatim napisao i završnu epizodu ovog serijala koju je nacrtao Franko Binjoti (Franco Bignotti). Krajem 1950-ih i početkom 1960-ih Boneli je napisao nekoliko epizoda Malog Rendžera.

Godine 1960. napisao je Il Giudice Bean, mini-seriju od šest epizoda koju je ilustrovao Serđo Tarkvinio (Sergio Tarquinio). Iste godine upoznao je crtača Galijena Ferija (Gallieno Ferri) s kojim je stvorio Zagora 1961. godine. Boneli je pisao skoro sve priče o Zagoru do 1980. (br. 182). Godine 1975. stvorio je serijal Mister No kojeg je takođe crtao Feri, ali su ubrzo crtanje preuzeli Binjoti (Bignoti) i Diso (Roberto Disso) sa kojima je ostvario savršenu saradnju. Kvalitet Nolitinih epizoda Mister No-a se osetio tek kada je on prestao da ih stvara i kada su drugi preuzeli scenario.

Godine 1977. napisao je scenario strip albuma L'Uomo del Texas koji je ilustrovao Aurelio Galepini (Aurelio Galleppini). Takođe je pisao veliki broj epizoda Teksa Vilera, počevši od kraja 1970-ih sa brojem 183. Godine 1990. napravio je mini-seriju River Bill koju je ilustrovao Frančesko Gamba (Francesco Gamba).

Bio je predsednik izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore — najvećeg italijanskog strip izdavača.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]