Sarajevo Film Festival

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Festival u Sarajevu

Sarajevo Film Festival je najveći filmski festival u jugoistočnoj Europi te jedan od značajnijih u Europi. Održava se od 1994. uglavnom između srpnja i kolovoza svake godine te privlači oko 100.000 ljubitelja filma.

Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival čiji je cilj podržavanje i promoviranje filmskog stvaralaštva i autora unutar regije. Sa ovom namjerom Sarajevo Film Festival je osnovao i regionalni koprodukcijski market CineLink. Zbog činjenice da se poseban naglasak stavlja na regionalni program ovaj festival je priznat od strane FIAPF kao specijaliziran natjecateljski festival.

Sarajevo Film Festival predstavlja glavno stjecište za sve producente i autore iz regije i poznat je među filmskim profesionalcima širom svijeta kao vrhunsko mjesto za razmjenjivanje informacija i ideja za sve one koji žele saznati nešto više o mogućnostima koje ova regija nudi.

Program Festivala[uredi - уреди | uredi izvor]

Sarajevo Film Festival predstavlja široki spektar filmova kako u natjecateljskom tako i u revijalnom programu. Fokus je na filmovima iz Jugoistočne Europe i njenim autorima koji se natječu u kategorijama igranog, kratkog i dokumentarnog filma. Cilj ovog festivala je da predstavi bitne i inovativne filmove visoke umjetničke vrijednosti iz cijelog svijeta. 2006. godine na festivalu je prikazano preko 120 dugometražnih filmova i otprilike 50 kratkih filmova.

CineLink[uredi - уреди | uredi izvor]

CineLink je dio Sarajevo Film Festivala koji je posvećen industrijskom aspektu filma. To je jednogodišnji razvojni program koji je kulminira tokom godišnjeg koprodukcijskog marketa u vrijeme trajanja festivala.

Nakon izvršene selekcije i niza specijaliziranih radionica, CineLink Market svake godine predstavlja oko 10 najboljih regionalnih projekata dugometražnih igranih filmovava koji imaju potencijal za kino distribuciju. Da bi projekt ušao u razmatranje mora biti djelo autora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Grčke, a od 2007. godine i Turske.

CineLink gostima festivala nudi posebnu priliku da se upoznaju sa filmskim radnicima iz regionalne filmske industrije, a poseban naglasak se stavlja na mlade filmske autore, producente i režisere i njihove najnovije projekte i produkcije, kao i filmove koji su još u fazi snimanja. Najbolji djelovi ove regionalne produkcije se predstavljaju stranim distrubuterima, televizijskim kućama i festivalskim selektorima, te je stoga CineLink najbitniji međunarodni market za nove filmove iz Jugoistočne Europe.

Prvo izdanje CineLinka se održalo u okviru 9. SFF-a 2003. godine, a od 91 prijavljenih radova iz cijelog regiona, tročlani žiri, u sastavu Philippe Bober, Behrooz Hashemian i Čedomir Kolar, producenti čiji su filmovi do sada osvajali nagrade na svim velikim evropskim i svjetskim festivalima kao što su Cannes, Venecija, Rotterdam i Berlin, je izabrao 6 pobjedničkih, a pobjednici su bili: Gola koža (Ostavljeni) - Zlatko Topčić, Bosanski lonac - Vedran Fajković, Lagano - Nikola Mišić, Sasvim lično - Nedžad Begović, Ruže sa Tosku - Branko Đurić, Simona Stražisar i Zadnji dan - Namik Kabil.[1][2][3][4][5]

Sarajevo Talent Campus[uredi - уреди | uredi izvor]

Tokom godina Sarajevo Film Festival je organizirao različite edukativne aktivnosti za filmske autore i radnike, i studente filma u regiji. 2007. godine u suradnji sa Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom, po prvi put je na festivalu organiziran i Sarajevo Talent Campus, platforma za edukaciju i kreativne projekte novih filmskih stvaratelja, studenata filma i mladih stručnjaka u regiji.

Profesionalci / Služba za novinare[uredi - уреди | uredi izvor]

Svi profesionalci i sve službe za novinari se nalaze u Domu Armije, zgradi izgrađenoj u stilu Secesije. Dom Armije služi kao Festivalski centar i nalazi se nedaleko od festivalskih mjesta događanja i hotela.

Publika[uredi - уреди | uredi izvor]

Sarajevo Film Festival je jedan od najvećih i najposjećenijih, kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini. 2006. godine,trinaest festivalskih programa je posjetilo preko 100.000 gledatelja.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]