Saints Row IV

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Saints Row IV je video igra otvorenog sveta koju je napravio studio Volition i objavio Deep Silver. To je četvrta igra u serijalu Saints Row. U ovoj video igri igrate kao vođa bande Street Saints, bande koja je postala najmoćnija i najpopularnija organizacija, nakon sto postajete predsednik Sjedinjenih Američkih Država i dobijate super moći morate da se borite protiv invazije vanzemaljaca. Igrač može u slobodno vreme da istražuje svoju okolinu kao i da radi glavne i sporedne misije. Ova video igra sadrži elemente raznih naučno-fantastični filmovi i igrica, takođe nastavlja reputaciju ove igre kao veliku parodiju. Objavljena je u avgustu 2013 godine za Microsoft Windows, Playstation 3 i Xbox 360, a kasnije za Playstation 4 , Xbox One, za Linux je objavljena 2015 godine.

Ovo je prva igrica koju je Volition objavio nakon što je njihovu kompaniju kupila Koch Media na početku 2013 godine. Ideja za igricu sa supermoćima je nastala iz otkazane ekspanzije za Saints Row: The Third, ali su je kasnije pretvorili u Saints Row IV. Volition je kasnije objavio „director's cut” sa Enter the Dominatrix kao dodatak za glavnu priču, a sa njim su obljavnjeni How the Saints Saved Christmas, nova oružja, odeća, vozila kao i posebnu video igru koja služi kao dodatak priči. Saints Row IV je dobio nekoliko ograničenih izdanja i nije smeo da se prodaje u Australiji. Kritičari su hvalili njen humor i mogućnost menjanja izgleda likova ,ali im se nije svideo nedostatak izazova. U prvoj nedelji nakon izlaska ove igre prodalo se više od milion primeraka.

Izgled igre[uredi - уреди | uredi izvor]

Izgled igre je sličan kao i prošle Saints Row igrice, Saints Row IV je video igra otvorenog sveta sa puno akcije i sa pogledom iz trećeg lica, ovde igrač slobodno može da istražuje svet ove igrice, da igra glavne i sporedne misije. Kao vođa bande poznate kao Saints,koja je postala najmoćnija i najpopularnija organizacija, igrač postaje predsednik Sjedinjenih Američkih Država,dobija super moći i bori se protiv vanzemaljske invazije. Najčešće igrač će biti u obračunu sa vanzemaljcima ili u trci,kao i u drugim aktivnostima kao što su borba protiv velikog broja zombija, pucnjave u tenku,borbi protiv ogromne limenke energetskog pića koristeći dubstep pušku. Dobijate moći elemenata, nadljudsku brzinu i moć ogromnih skokova, tako da igrač može da preskače sgrade i prevrće vozila. Elementarne moći vam omogućavaju da ispaljujete vatrene kugle i ledene bombe, da koristite telekinezu, pravite zemljotrese kad skočite. Kako napredujete u igri možete nadograđivati moći i razne puške. Ako napravite previše nereda vanzemaljska policija će doći da vas zaustavi. Kao i u prošlim igrama možete menjati izgled svog lika. Igra je smeštena u skoro identičnoj simulaciji grada iz igre Saints Row: The Third, kako prelazite igru misije dobijaju novi izgled. Priča Saints Row IV je parodija na naučno-fantastične igrice i filmove kao što su Mass Effect 2, The Matrix i Zero Dark Thirty,ali i mnoge druge. Neke glavne misije uključuju spasavanje pojedinih likova iz simulacija.

Delovi grada se oslobađaju od vanzemaljske vlasti tako što igrač radi sporedne misije u tim delovima grada. Kada se osvoji deo grada dobije se novac koji može da se potroši na odeću,oružje, moći. U sporedne misije spada uništavanje grada tenkom, trke nadljudskom brzinom, skupljanje para od osiguranja (igrač namerno dopušta da ga udare kola, skače sa velikih visina...). Saints Row IV ima mod u kojem mogu da igraju dva igrača.

Priča[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon događaja iz Saints Row: The Third, Šef, Shaundi i Pierce su pozvani da pomogun agentu Ashi i njenom šefu, bivšem vođi organizacije Deckers, da ubiju bivšeg vođu STAG Cyrusa Templa i zasutave nuklearnu raketu koja je uperena ka Vašingtonu. Šef ubija Cyrusa, ali raketa je već počela lansiranjem. Šef se penje na raketu i deaktivira je pre nego što ona stiže do Vašingotna, i zbog čega ga cela Amerika obožava.

Pet godina kasnije, Šef je izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, sa još nekim članovima Saintsa, Keith Davidom i bivšim šefom Vice Kings bande Benjaminom Kingom koji je sada ministar. Dok se spremao za novinarsku konferenciju Šefu je rečeno da ga u Beloj kući čekaju Asha i Matt koji žele da ga upozore na predstojeću invaziju vanzemaljaca. Odmah nakon što je Šef čuo za invaziju ona počinje i vanzemaljski zapovednik Zinyak zarobljava sve ljude u Beloj kući uključujući i Šefa.

Šef se budi u gradu Steelport koji liči na 1950-te,a u tom gradu nema nasilja ni ružnih reči. Specijalista za hakovanje grupe Saints, Kinzie Kensington, kontaktira Šefa i objašnjava mu da je on zarobljen u simulaciji,kao i svi ostali Zinovi zarobljenici, Šef uz Kinzie uspeva da pobegne iz simulacije i pridružuje se Kinzie i Keithu na ukradenom vanzemaljskom brodu.

Dok ovaj trio pokušava da kontaktira ljude na Zemlji, Zinyak uništava Zemlju i ubija sve ljude koje nije zarobio. Besan, Šef se vraća u simulaciju da pronađe svoje prijatelje i dođe do Zinyaka. Nakon što je spasio još jednog Zinyakovog zarobljenika,veštačku intaligenciju koju naziva CID,stavlja ga u robota i uz njegovu pomoć spasava svoje prijatelje iz njihovih simulacija.

Simulacija počinje da slabi zbog uticaja Saintsa, i zato Zinyak u simulaciju ubacuje virtuelne kopije ljudi portiv kojih se Šef pre borio. Kinzie shvata da kopije nastaju iz nečijeg pamćenja,oni sumljaju da je to Jonny Gat, za koga se mislilo da je poginuo u događajima iz igre Saints Row: The Third,ali on je zarobljen u simulaciji. Šef spasava Jonnya iz simulacije i vraća ga na brod. Tada im Jonny otkriva da nije poginuo nego da ga je oteo Ziniyak jer je mislio da će ga Jonny zaustaviti ako ga ostavi na Zemlji.

Saintsi ulaze u simulaciju u nadi da će napasti Zinyaka, ali ih je sačekala zaseda vanzemaljskik vojnika. Oni uspevaju da pobegnu ali Kinzie je zarobio Ziniyak, Šef izlazi iz simulacije i saznaje da ih je Keith izdao i pobegao. Šef se vraća u simulaciju i zatiče Keitha kako vlada simulacijom. Keith tada govori Šefu kako mu je Zinyak obećao da će vratiti zemlju u prvobitno stanje u zamenu za Šefov život. Ali Keith nemože da ubije Šefa i ponovo se pridružuje Saintsima. Tada Šef saznaje gde se Kinzie nalazi.

Nakon što Šef spasava Kinzie iz njene simulacije, ona smišlja plan da sruši simulaciju, pa će Zinovi morati da koriste više snage sa njihovog broda da održe simulaciju,a to će im oslabiti brod i omogućiti Saintsima da uđu u njega. Radeći zajedno oni uspevaju da sruše simulaciju i da je ugase. Dok su napadali Zinyakov brod Šef nalazi oklop koji mu daje moći iz simulacije i pronalazi Zinyaka u njegovoj sobi sa tronom. Dok je celo Zin carstvo gledalo Zinyak i Šef su se borili. Uz pomoć Saintsa Šef ubija Zinyaka. Zadivljeni Šefovom snagom, Zinovi su primorani da se predaju i proglase Šefa za novog kralja.

Šef pita Zinjaia, Zinyakovog pomoćnika za tehnologiju pomoću koj može da vrati Zemlju. Zinjai kaže da nemože da vrati Zemlju ,ali da može da koristi tehnologiju za putovanje kroz vreme. Šef zatim pogleda ostale i govori "Let's go on a field trip." (Idemo na izlet). Ako se nisu uradile sve misije lojalnosti oda se dobija običan kraj u kome Saintsi prave planove da osvoje još planeta, neznajući za pravu moć tehnologije koju koriste.

Razvoj[uredi - уреди | uredi izvor]

Saints Row: The Third Enter the Dominatrix je napočetku bilo predstavljeno 2012 kao prvoaprilska šala ali je krenuo njen razvoj. Paket ekspanzija je kao ideju imao lika u igrici kojeg je zarobio vanzemaljski zapovednik Ziniyak u simulaciji grada Steelporta. Predsednik THQa Jason Rubin je je podržao kompaniju Volition koja je pravila Saints Row igre i tako je od ekspanzije nastala video igra. Kompanija je objavila promene 2012 godine i pretvorila Enter the Dominatrix u dodatak glavnoj priči nastavka, Saints Row IV. Ova kompanija je htela da izbegne prodaju igrice u avgustu zbog glasina o novoj generaciji konzola. Kada je kompanija THQ bankrotirala ona je prodala Volitron Kock Mediji početkom 2013 godine. Tada je Volition postao prvi Kochov studio za pravljenje video igara. Dva meseca kasnije su objavili igru Saints Row IV na kojoj je radila cela kompanija.

Godinu dana nakon izlaska igre, avgust 2014 godine, Volition je objavio da će objaviti opremu za razvoj za Windows verziju igrice koja će omogućiti igračima da menjaju igru i stvaraju nova oružja.

Radio u igri je sastavljen od sedam programiranih stanica koje puštaju 109 licenciranih pesama. Originalnu muziku je napravio Malcom Kirbz Jr. Koji je pravio muziku i za ostale igrice u serijalu Saints Row.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]