Sadako Sasaki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sadako Sasaki
佐々木 禎子
Sadako Sasaki
Rođenje7. siječnja 1943.
Japan Hiroshima, Japan
Smrt25. listopada 1955.
Japan Hiroshima, Japan
Uzrok smrtileukemija
PrebivališteJapan Hiroshima, Japan
NacionalnostJapanka
DržavljanstvoJapan japansko
ObrazovanjeOsnovna škola Nobori-cho
RoditeljiShigeo Sasaki (otac)
Fujiko Sasaki (majka)
RodbinaMasahiro Sasaki (brat)

Sadako Sasaki (japanski: 佐々木 禎子; Hiroshima, 7. siječnja 1943. - Hiroshima, 25. listopada 1955.), japanska djevojčica koja je, u trenutku atomskog bombaridiranja Hiroshime, imala dvije godine i postala globalno najpoznatija Hibakusha, osoba koja je preživjela bombardiranje. Povijest Sadako pamti preko priče o tisuću origami ždralova, a danas se njezino ime koristi kao simbol nevinih žrtava rata.

Kada je, 6. kolovoza 1945., bomba pogodila Hiroshimu, Sadako je bila u svom domu kraj mosta Misasa, tek oko dva kilometra od mjesta eksplozije. Udar je bio toliko snažan da je Sadako izletjela kroz prozor. Njezina majka, Fujiko Sasaki, izašla je iz kuće da ju potraži, misleći da je mrtva, ali djevojčica je ipak bila živa. Posljedice bombardiranja bit će vidljive tek 10-ak godina kasnije. Naime, u studenom 1954., djevojčici su se na vratu pojavile otekline, a u siječnju 1955. su joj se na nogama pojavile purpurne mrlje. Nedugo zatim, dijagnosticirana joj je leukemija (njezina majka ju je nazvala "bolest atomske bombe"). Hospitalizirana je 21. veljače 1955. godine; dana joj je maksimalno još godina dana života.

U tom periodu, liječnici su zabilježili velik porast oboljelih od leukemije, posebice među djecom. Već početkom 1950-ih, bilo je jasno da leukemija nastaje kao posljedica izloženosti radijaciji.

Tokom boravka u bolnici, Sadako su često posječivali prijatelji iz razreda, a prema popularnoj priči, Sadako je željela izraditi tisuću origami ždralova, vjerujući kako će joj popularna legenda ispuniti želju i donijeti ozdravljenje. Ipak, njezino se stanje s vremenom pogoršavalo. Sredinom listopada 1955., noga joj je bila potpuno natečena. Nakon što su ju roditelji nagovorili da jede, Sadako je zatražila čaj s rižom i komentirala: "Dobro je." Bile su to njezine posljednje riječi.

Sadako Sasaki umrla je u jutro 25. listopada 1955. godine, u dobi od 12 godina, okružena obitelji.

Njezina smrt dovela je do brojnih apela za mir. U njezinu čast, 1958. godine je postavljena statua s njezinim likom kako u ruci drži zlatnog ždrala. Statua i danas stoji u Memorijalnom parku mira u Hiroshimi. Isto tako, njezina priča je bila tema nekoliko knjiga, među kojima se ističu Sadako Will Leben, austrijskog pisca Karla Brucknera, te Sadako and the Thousand Paper Cranes, američke autorice Eleanor Coerr.