Saša Lošić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Saša Lošić (rođen 19.7. 1964. u Banjaluci) je bosanskohercegovački muzičar i kompozitor koji živi i radi u Sarajevu.[1]

Biografija

[uredi | uredi kod]

Rođen 1964-e godine u Banja Luci. Komponuje pop i etno muziku kao i muziku za kazaliišne predstave ("Romeo i Julija,˝Elvis de luxe,˝Limonada˝,˝Majka hrabrost˝, ˝To ti je lajf˝),dokumentarne i igrane filmove. Član je grupe Plavi orkestar (autor, pjevač, aranžer), koju muzičke enciklopedije opisuju kao jedan od ˝kulturnih fenomena osamdesetih˝ (4 miliona prodatih ploča).Grupa je do danas zadržala svoju popularnost.Do sada je izdao 10 albuma i održao preko 2500 koncerata širom svijeta.

Pri stvaranju filmske muzike Saša Lošić je sarađivao sa brojnim talentovanim muzičarima i vokalnim solistima iz raznih dijelova Evrope , izmedju ostalih sa članovima grupe ˝Terra Folk˝ (najbolji svjetski etno band na takmičenju BBC-a u Velikoj Britaniji) Candan Ercetin (jednom od najvećih pjevačkih zvijezda Turskog muzičkog neba), Vlatkom Stefanovskim (poznatim gitaristom iz Makedonije) , Tanjom Zajc Zupan (solisticom na citri iz Slovenije) , Josipom Andrićem (cijenjenim pijanistom iz Zagreba) , Jovanom Kolundžijom (violinistom svjetskog glasa iz Beograda), Mustafom Šantićem (multi instrumentalistom iz grupe ˝Mostar sevdah reunion˝), Makedonskom etno grupom ˝DD synthesis˝ te vokalnim solistima Gertrudom Munitić, Usnijom Redžepovom , Tanjom Ribič, Jasnom Žalicom, Alenkom Vidrih, Lejlom Jusić,Severinom, Sabahudinom Kurtom, Radetom Šerbedžijom, Halidom Bešlićem, Šerifom Konjevićem, Dadom Topićem, Zdravkom Čolićem,Gazebom (Italija), Brankom Đurićem-Đurom,Eminom Zečaj i brojnim drugim suradnicima.

Na jubilarnom 10-om Sarajevo Film Festivalu, Saša je koncertima , koji su se održali u Narodnom pozorištu u Sarajevu , premijerno predstavio svoj novi ˝Saša Lošić Film Orkestar˝. Ovaj muzički spektakl pod sentimentalnim nazivom ˝Hotel Evropa˝ je na koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani ugostio legendarne vokalne soliste koji su , svaki u svojoj muzičkoj formi, obilježili dekade prošlog vijeka, od 50-ih pa sve do danas.Između ostalih na ovim koncertima su nastupili: Jasna Žalica, Hanka Paldum, Sabahudin Baho Kurt, Leo Martin, Krunoslav Slabinac, ˝Pepel in kri˝ , Mića Orlović, Magnifiko, Dado Topić, Kornelije Kovač, Halid Bešlić te brojni drugi gosti. Pored najpopularnijih arija koje je Saša Lošić komponovao proteklih godina za kazaliišne predstave i filmove publika je imala priliku da čuje i potpuri naljepših zaboravljenih melodija sa ovih prostora. Sa eminentnim Sarajevskim i Ljubljanskim jazz muzičarima a sa druge strane sa članovima legendarnog ˝Narodnog orkestra RTV Bosne i Hercegovine˝, ovaj udruženi a stilski potpuno različit orkestar tvori globalno nov a opet tako tipičan Sarajevski zvuk, odnosno muzičku formu koja je na isti način logična kao kad se kitnjasto-secesionistički arhitektonski stil starog hotela ˝Evropa ˝, samo par metara dalje,sasvim harmonično stapa sa orijentalnim građevinama starog dijela grada Sarajeva -Baščaršije. Upravo se vode pregovori za postavljanje kazališne predstave ˝Hotel Evropa˝ u Italiji, koja bi time nastavila svoj bezvremenski život.

Saša je autor muzike za turističku razglednicu (tv spot) BiH koja će se uskoro početi emitirati na CNN-u. Spot je realiziran u produkciji sarajevske prod. kuće Refresh.

U koprodukciji SNG Nova Gorica i SSG Trieste, Saša završava rad na svojoj prvoj operi po Euripidovoj drami ˝Bakhantke˝. Ova Balkan-opera će biti jedan od najvećih teatarskih događaja u Sloveniji. Pored kultnog režisera Vite Taufera , koreografa Matijaža Fariča, scenografa Samota Lapajnea u ovoj operi sudjeluju i poznate slovenačke i italijanske umjetnice (glumice, operne pjevačice, plesačice i instrumentalistke) a u jednoj od glavnih uloga i diva slovenačke pop glazbe Helena Blagne u ulozi majke Agave.

Filmska muzika

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi

[uredi | uredi kod]