Rodinija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

U geologiji, Rodinija (nazvana po ruskoj riječi za "domovinu") je naziv za najstarijiji poznati superkontinent, koji je nastao i raspao se u Neoproterozoiku. Za Rodiniju se smatra da se stvorila prije otprilike 1 milijardu godina te da je sadržavala svu Zemljinu kontinentalna kora. Smatra se da se raspala na osam kontinenata prije 750 miliona godina.

Iako o detaljima ne postoji bitni konsenzus među paleogeografima, kontinentalni kratoni koji su stvorili Rodiniju su se izgleda okupili oko Laurentie (preteče današnje Sjeverne Amerike) u srži Rodinije. Izgleda da je istočna obala Laurentije ležala uz zapadnu obalu Južne Amerike. Australija se spojila s Antarktikom i obje su sležale uz zapadnu obalu drevne Sjeverne Amerike.

Ne postoje pouzdani podaci o pomicanju kontinenata prije stvaranja Rodinije. Međutim, pokreti kontinentalnih masa nakon raspada Rodinije su prilično poznati i nastavljaju biti predmetom istraživanja. Osam kontinenata koji su stvorili Rodiniju su se kasnije ponovno spojili u još jedan superkontinent zvan Pannotia, a nakon toga još jedan zvan Pangea.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Kontinenti

LocationAsia.png
Azija
LocationAfrica.png
Afrika
LocationNorthAmerica.png
Sjeverna Amerika
LocationSouthAmerica.png
Južna Amerika
LocationEurope.png
Evropa
LocationAustralia.png
Australija i Okeanija
LocationAntarctica.png
Antarktik

LocationAfricaEurasia.png
Afrika-Evroazija
LocationAmericas.png
Sjeverna i Južna Amerika
LocationEurasia.png
Evroazija

Geološki superkontinenti :  Gondvana · Laurazija · Pangea · Panotija · Rodina · Kolumbija · Kenorlend · Ur