Rimski most u Vrancima

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Rimski most u Vrancima je most u naselju Vranci, opština Kreševo, Bosna i Hercegovina.

Lokacija[uredi | uredi kod]

Selo Vranci udaljeno je oko 2 km jugozapadno od grada Kreševa, smješteno u uskoj dolini potoka Mrganovac na padinama planine Lopata.

Istorija mosta[uredi | uredi kod]

Most poznat kao ‘’Rimski most’’ nalazi se na trasi rimskog rudarskog drumskog pravca, čiji ostaci su pronađeni na udaljenosti od oko 400 metara od mosta. O njegovim graditeljima i nastanku nema puno podataka, ali se na osnovu same lokacije i morfologije terena može izvesti zaključak da je most na ovom mjestu morao postojati još u antičko vrijeme. Rimski most je bez sumnje, najstariji očuvani građevinski objekt na kreševskom području.

Opis[uredi | uredi kod]

Oblik nivelete pokazuje da je nadzemni dio konstrukcije nastao u osmanskom periodu. Ima jednostavnu formu, izveden na jedan polukružni luk, koji se oslanja direktno na obale rječice bez ikakvih posebnih upornjaka. Dužina mosta iznosi 9,5 metara i mogu ga koristiti samo pješaci. Most danas ne vodi nikud i ne služi ničemu osim da se komšije međusobno posjećuju. Zbog dugogodišnje izloženosti nepovoljnim atmosferskim utjecajima, zubu vremena i neodržavanju most je danas u lošem stanju, mada je posljednji put obnovljen 2010. godine. Pored mosta je postavljena česma, izrađena od drveta okovanog željeznim obručima koje su izradili vranački kovači, što dodatno oplemenjuje okolinu mosta i čitavo selo, povezujući tako stare tradicije.

Most je proglašen za nacionalni spomenik BiH. [1]

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]