Ribekit

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ribekit
KategorijaMineral
Identifikacija
Bojacrne boje, prožračan do providan, staklaste sjajnosti
Cepljivostima

Amfiboli predstavljaju značajne mineralne vrste, jer se javljaju u mnogim genetski različitim stenama. Prisustvo amfibola je naročito značajno u magmatskim I metamorfnim stenama. Kod amfibola se javlja OH grupa. Amfiboli mogu biti rombični I monoklinični.[1][2][3] Ribekit NaFe32+Fe23+Si8O22(OH)2 Ribekit spada u amfibole. Kristališe monoklinično. Kristali su redak način pojavljivanja ovog mineral. Obično se javlja u vidu prizmatičnih ili pritkasto igličastih agregata. Vlaknasti agregati tipa azbesta nazivaju se krokidolitom odnosno krokidolitskim azbestom.

Hemizam[uredi | uredi kod]

Rikebit je promenljivog sastava. Deo Fe2+ može biti zamenjen sa Mg kod Mg- ribekita. Često gradi čvrste rastvore sa glaukofanom koji se nazivaju krositima.

Fizičke sobine[uredi | uredi kod]

Ribekit je tamnoplave do skoro crne boje. Prozračan do providan mineral, staklastog sjaja. Cepljivosti kao kod ostalih amfibola. Ogreb je karakterističan- plav. Krokidolit je sivo plave boje, svilaste sjajnosti. Međutim, kod krokidolita veoma brzo dolazi do oksidacije Fe2+ do Fe3+ , tako da krokidolit obično ima zlatnožutu do zlatno žutomrku boju. Tvrdine je 6. Specifične mase 3,0- 4,40 u zavisnosti od sastava. Dijagnostičke osobine Makroskopski se prepoznaje po načinu pojavljivanja , boji i boji ogreba.

Postanak(parageneza)[uredi | uredi kod]

Ribekit je pretežno magmatski i regionalno metamorfni mineral. Javlja se u alkalnim magmatskim stenama i njihovim pegmatitima. Može se javiti i kao akcesoran mineral u kiselim magmatskim stenama. Može imati veoma različite parageneze. Regionalno metamorfni ribekiti javljaju se u alkalnim gnajsevima, egirin- ribekitskim gnajsevima itd. Mg- ribekiti mogu biti prisutni vrlo često u stenama umerenog stepena metamorfizma facije zelenih škriljaca. Veoma je redak kao hidrotermalan mineral. Transformacijama prelazi u hidrokside Fe i siderit, minerale glina itd.[2][3]

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Ribekit za sada nije konstantovan kod nas. Mg- ribekiti se javljaju u regionalno metamorfnim stenama tipa škriljaca u okolini Seča reke i Kostojevića u zapadnoj Srbiji. Praktičnu primenu krokidolitski azbest ima kao termoizolacioni materijal. Krokidoliti iz Južne Afrike koji su metasomatski potisnuti sa kvarcom, ili se javljaju u obliku agregata u gustih kvarcu nazivaju se tigrovim okom, i koriste se kao ukrasni do poludragi kamen.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Mineralogija, Zorica Tomic
  2. 2,0 2,1 Dr Zorica Tomić: Osnovi mineralogije (2010), Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd
  3. 3,0 3,1 Dr Danilo Babič: Mineralogija (2003), Univerzitet u Beogradu, Rudarsko-geološki fakultet, Beograd

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]