Rhoda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Rhoda (razvrstavanje).
Rhoda
FormatSitcom
NastupajuValerie Harper
David Groh
Nancy Walker
Harold Gould
Julie Kavner
Lorenzo Music
Ron Silver
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda110
Produkcija
Trajanje30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje9.9. 1974. – 9.12. 1978.

Rhoda je bio američki televizijski sitcom nastao kao spin-off prethodne hit-serije The Mary Tyler Moore Show. Valerie Harper je tumačila naslovnu ulogu Rhode Morgenstern Gerard, linijom i modom opsjednute najbolje prijateljice Mary Richards. Serija se emitirala na CBS-u od 1974. do 1978.

Zaplet[uredi | uredi kod]

Rhoda Morgenstern, koja je napustila stalne likove The Mary Tyler Moore Show, u seriji se vratila u New York iz Minneapolisa nakon susreta s Joeom Gerardom (David Groh) s kojim će se vjenčati. Vjenčanje tih likova je bilo predmetom jednosatne posebne epizode, "Rhoda's Wedding", jedne od najgledanijih u sezoni 1974-75.

Brak, međutim, nije dugo trajao, jer su producenti shvatili da šarm i humor lika potječu od njenog statusa nesigurne samkinje. Rhoda i Joe su se tako rastali početkom treće sezone, a razveli početkom četvrte sezone. Nakon toga je Rhoda živjela kao raspuštenica u 30-im godinama i poduzetnica ("Windows by Rhoda").

U posljednjoj sezoni je Rhoda radila u tvrtki Doyle Costume Company, za tmurnog šefa Jack Doyle (Kenneth McMillan), dosta nalik na Lou Granta iz prethodne serije. Zaplet se uglavnom ticao Rhodine sestre Brende (Julie Kavner) i predstojećeg vjenčanja za momka Bennyja Goodwina (Ray Buktenica). Međutim, seriji je iznenada prekinuto snimanje u decembru 1978. pa se vjenčanje nije nikada prikazalo.

Humor u Rhodui se često ticao i stanja na Manhattanu 1970-ih, koga su mučili ekonomski problemi i eksplozija kriminala.

Nagradde[uredi | uredi kod]

Valerie Harper je godine 1975. za seriju dobila nageradu Emmy, uz tri prethodno dobivene za istu ulogu u The Mary Tyler Moore Show. Julie Kavner je također dobila Emmy 1978.

Rhoda je također dobila i dva Zlatna globusa (jedan za Valerie i jedan za samu emisiju) 1975. "Rhoda" je ukupno imala 17 nominacija za Emmy i 7 za Zlatne globuse.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]