Republikanska stranka (Srbija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Republikanska stranka
Republikánus Párt

RS-RP
Lider Nikola Sandulović
Zastupnik Vladislav Miletić
Slogan Pravda i pravo
Osnovana 13. mart 2015.
Sedište Drinička 1, Beograd
Država  Srbija
Mladi ogranak Republikanska omladina
Ideologija Decentralizacija,
Srpski liberalizam,
Reformizam.
Politička pozicija Centar
Narodna skupština Srbije
0 / 250
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine
0 / 120
Lokalne skupštine
1 / 6612
Skupština grada Beograda
0 / 110
Boje crvena, plava, bela
internet stranica

Republikanska stranka (skraćeno: "RS-RP" ) je vanparlametarna politička stranka u Republici Srbiji. Predsednik stranke je Nikola Sandulović. Kako sam tvrdi Nikola Sandulović bio je bliski saradnik pokojnog predsednika Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića.

Delovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Stranka je prvobitno najavila učestvovanje na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine. Odlukom Glavnog odbora stranke, odlučeno je da se izbori bojkotuju. Kao glavni razlog bojkota izbora navedena je činjenica da se oni ne sprovode istovetno na celoj teritoriji Republike Srbije (prevashodno zbog odluke Republičke izborne komisije da se glasovi sa Kosova i Metohije ne broje na biračkim mestima, nego u Raškoj i Vranju), čime se narušava ustavni poredak i regularnost izbora se dovodi u sumnju.

Politička stranka sebe smatra ideološkom naslednicom Republikanske stranke Srbije/Jugoslavije, ona se smatra obnoviteljom i idejnim nastevljačem Republikanske stranke. Veliki deo Republikanske stranke čine bivši članovi Srpske napredne stranke, Liberalno demokratske partije i Demokratske stranke, ali i članovi drugih stranaka, kao i ugledni akademici i naučnici. Republikanska stranka deluje u javnosti kao stranka koja je protiv Srpske napredne stranke i politike koju sprovodi Aleksandar Vučić.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]