Razgovor o MediaWikiju:Pagetitle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Prijedlog za brisanje[uredi kod]

Prije mjesec dana na engleskoj Wikipediji je iznesen prijedlog o uklanjanju Wikipedijina gesla, slobodna enciklopedija, u naslovima stranica (vidi diff i arhiva). Obrazloženje za prihvaćanje prijedloga zvuči prilično plauzibilno; »Ime članka - Wikipedia« zaista je znatno kraće od »Ime članka - Wikipedia, slobodna enciklopedija« (npr. pri spremanju stranica kao datoteka). Kontraargumenata tomu nije bilo, makar su neki izrazili skepsu prema izmjeni, no bez ikakvih potkrepa. OC Ripper ili Edgar Allan Poe, predlažem stoga da se sadašnja stranica interfacea izbriše do daljnjega, uz sažetak zadana verzija ili default version (usp. en:MediaWiki:Pagetitle). Ako bude kakvih novih saznanja ili ako tko na shwikiju izrazi protivljenje ovom prijedlogu, lako se vrati na dosadašnji oblik s geslom. --Conquistador (razgovor) 01:54, 12. novembra 2016. (CET)

Nema se mnogo toga dodati, a da to nisu već rekle kolege na Wikipediji na engleskom jeziku. No, ovim se postavlja još jedno pitanje: šta će nam ovaj tagline na samom vrhu članaka ("Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije")? Meni se čini da više smeta nego što doprinosi ičemu jer a) dodaje redundantne informacije (moto se može vidjeti na logotipu koji je ionako upadljiviji i prije će njega novi korisnici/čitaoci vidjeti), b) remeti početak članka. Ovo potonje je očito kad na vrhu članka stoje napomene o raščlanjivanju ili šabloni za doradu (primjer: prije i poslije predložene izmjene; evo i jednostavniji primjer samo s napomenom o račlanjivanju: prije i poslije). Od većih projekata, nemaju ga recimo ES, DE, FR, SV i NL. – Srdjan m (razgovor) 13:29, 12. novembra/студеног 2016 (CET)
Meni piše "Izvor: Wikipedia" ... --Biljezim se sa štovanjem,Poe 13:42, 12 novembar 2016 (CET)[odgovori]
Vjerovatno si u postavkama stavio hrvatski. – Srdjan m (razgovor) 13:45, 12 novembar 2016 (CET)[odgovori]
Preferencije su ti postavljene na hrvatski (vidi hr:MediaWiki:Tagline). Pretpostavljam da si to odabrao jer je donedavno srpskohrvatski interface bio zakrčen istovrsnim dvopismenim porukama (usp. Special:Diff/22593713). Najčešće vidljivi gumbi odnedavno su samo jednopismeni, pregledniji i time indistraktibilni (oku ugodniji). U dogledno vrijeme sva će dugmad biti donesena jednopismeno s mogućnošću odabira alternativnog pismenog prikaza. No o tom potom. :) --Conquistador (razgovor) 14:00, 12. novembra 2016. (CET)
Yup, to je razlog. Svakako, ja nemam neko naročito mišljenje o ovome, u smislu da mi je de facto svejedno hoće li tagline stajati ili ne. Neka Ripper procijeni --Biljezim se sa štovanjem,Poe 14:10, 12 novembar 2016 (CET)[odgovori]
Sve pet, samo što je riječ o MediaWiki:Pagetitle, a ne o MediaWiki:Tagline. Čisto da ne izazovemo pomutnju... Svakako, ako nema ništa protiv, neka OC Ripper odradi adminski dio posla. --Conquistador (razgovor) 17:12, 12. novembra 2016. (CEST)
@Srdjan m: Ovdje nije baš mjesto za razgovor o taglineu, no da odgovorim na izneseno. Tagline nije (zasad) redundantan jer su u logotipu naziv i geslo ove enciklopedije čitljivi samo korisnički (ljudski), ne i strojno. Ne slažem se ni s drugim argumentom, a ni odabranim primjerom na slikama jer osobno mi više bode oči predložak nego tagline. Ne znam razloge zašto su dewiki, eswiki, frwiki, nlwiki i svwiki isključile prikaz taglinea iako ga gotovo sve imaju (vidi linkove). Zasad sam mišljenja da se tagline zadrži radi strojne čitljivosti. Usput, što se logotipa tiče, ne samo da je strojno nečitljiv nego nije ni korisnički posve razgovijetan, a pola širine (visine) logotipa zauzima samo tekst, što nije u skladu sa smjernicama. Inače, imam gotov logotip, no o tom potom. :) --Conquistador (razgovor) 14:31, 12. novembra 2016. (CET)
Nisam iznad ništa konkretno predložio, ali evo sad ću: poruku bi trebalo zadržati, ali je samo sakriti sa CSS-om kao što je učinjeno na projektima koje sam gore spomenuo. Tako bi mogla biti čitljiva mašinama, a ljudima ne bi smetala. – Srdjan m (razgovor) 14:51, 12 novembar 2016 (CET)[odgovori]

OC Ripper, možeš li izbrisati MediaWiki:Pagetitle u skladu s gore iznesenim prijedlogom? --Conquistador (razgovor) 18:53, 2. decembra 2016. (CEST)