Razgovor:Narančasta revolucija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Narančasta revolucija.
Rad na člancima


Nepristrasnost[uredi kod]

Uvod članka je tako napisan tako da uopšte ne ostavlja mogućnost drugačijeg tumačenja. Treba malo pogledati englesku i ukrajinsku wiki. --Mladifilozof 18:15, 16 april-травањ 2010 (CEST)

Jest, treba malo promijeniti uvod, a eventualna tumačenja staviti dolje. --OC Ripper 23:08, 17 april-травањ 2010 (CEST)
Moram reći da se ne slažem.
Ovdje imamo onu klasičnu kriminalnu priču praćenja tragova novca ili drugim rječima tko je financirao prosvjede ?? Ako je to bio SAD ili zapadne financijske institucije to more biti kazano rječnikom koji ne ostavlja ikakvu sumnju.--Rjecina2 08:33, 20 april-травањ 2010 (CEST)
Ukraine's Orange Revolution, NGOs and the Role of the West* published by Cambridge Review of International Affairs, Volume 19, Issue 1 March 2006 , pages 21 - 32 govori o tome ili ako želimo kratku recenziju ovog djela ona glasi:
"This article examines the role of Western support for domestic non-governmental organisations during the 2004 Ukrainian election and the Orange Revolution. It critically assesses the thesis that Western support and the groups who received Western money were overly biased towards a particular candidate, namely Viktor Yushchenko. "
Pa onda imamo veoma poučan tekst Democratisation, NGOs and "colour revolutions" na sajtu opendemocracy koji govori kako je Reagan 1983 godine osnovao National Endowment for Democracy za borbu protiv utjecaja SSSRa s proklamiranim ciljem "strengthening democratic institutions around the world through nongovernmental efforts". Allen Weinstein prvi predsjednik NEDa je bio izjavio "lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA"
Također tu imate izjave u stilu "Freedom House, a neocon hub which succoured the colour revolutions, has a history of being headed and staffed by ex-CIA high-level planners and personnel.", ali bolje da pročitate tekst ?
Poanta moje priče glasi da obaranje Miloševića je bilo OK (također i izborna smjena HDZa), ali moramo jasno reći da nije OK protuzakonito rušenje vlada kao na primjer ovo u Ukrajini ili ono što se sada dogodilo u Kirgistanu kako bi američka vojna baza tamo mogla ostati još jednu godinu !!!--Rjecina2 09:35, 20 april-травањ 2010 (CEST)
Spominjanje uloge SAD i njenih organizacija u članku nije sporno, ali bi uvod trebao prije svega navesti što se u čisto faktografskom smislu smatra "Narančastom revolucijom" (tj. "Narančasta revolucija je to i to") te u jednoj ili dvije rečenice spomenuti njene kratkoročne i dugoročne posljedice, odnosno da se na nju drukčije gleda u različitim krajevima Ukrajine i svijeta. --OC Ripper 09:41, 20 april-травањ 2010 (CEST)

Oprostite što nisam ranije skinuo nalepnicu, mislio sam da će to učiniti bilo ko kada se sredi uvod. Za mene, uvod više nije sporan, ali mi je ova rečenica nejasna jer se u njoj izriču dvije protivrečne tvrdnje, molim nekog da to ispravi:

"Narančasta revolucija se smatrala jednom od obojenih revolucija, a s obzirom da je Juščenko bio zagovornik ulaska Ukrajine u NATO i nedvosmisleno pro-zapadne orijentacije Ukrajine, njen rezultat se smatrao velikom pobjedom SAD i EU, odnosno porazom Putinove Rusije koja je podržavala Juščenka." --Mladifilozof (razgovor) 16:42, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

To je bila "sitna" greškica :)--Rjecina2 (razgovor) 16:46, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

Poprilično olako ste skinuli naljepnicu. Članak je ekstremno pristrasan a ima samo dvije reference. Sledećih dana ću ga srediti.--W i k iR 17:24, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

Pozadina[uredi kod]

Odjeljak "pozadina" (ranije se zvao organiziranje "revolucije") nema nijednog izvora i nije neutralan. Jedina "referenca" je nedostupna. Dalje, kakve veze ima Juščenkov brak sa američkom podrškom? "Pomoć" od 65 miliona dolara treba referencirati, ili će biti uklonjeno. Nemam sada vremena, nastaviću sutra sa dekompozicijom ovog POV članka.--W i k iR 17:50, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

Nemam ti niti ja danas više vremena, pa kratka priča o tekstu.
Ovaj tekst je preuzet s hr wiki, a moji "jedini dodaci" su izjave koje imaju izvore. Ako je u međuvremeno on pomaknut na internetu to ne znači da nije postojao.
U slučaju da te muče pare možeš pročitati i ovaj tekst koji se još uvijek nije pomaknuo na internetu koji istovremeno govori i o buldožer revoluciji. Još malo o američkoj ulozi možeš čitati i ovdje. Oba linka se inače nalaze na kraju ovog teksta i oba su bila preuzeta s hr wiki pri prenošenju teksta (nisam imao vremena za tražiti nove izvore).
Kako god da gledamo na obojene revolucije činjenica ostaje da se to bilo dogodilo preuzimanje vlasti to jest državni udar organiziran i financiran od strane SAD-a. Islam Karimov je bio učinio pravu stvar i provozao tenkiće ! (lično mišljenje)
Lepo je vjerovati da narod izađe na cestu i sruši vladu, ali da to tako funkcionira pale bi bile za početak vlade Bahreina i Azerbejdžana, ali to tako ipak ne ide.--Rjecina2 (razgovor) 18:39, 31 ožujak-март 2013 (CEST)

Uklonio sam ovaj odjeljak jer je uglavnom netačan:

Za vladavine Leonida Kučme Ukrajina održava dobre odnose s Rusijom i drži više manje neutralno stajalište prema zapadnoj Europi i SADu. U očekivanju odlaska Kučma s vlasti zbog završetka zadnjeg mandata SAD je odlučio dati podršku Juščenku koji je oženjen s bivšom zaposlenicom američkih vanjskih poslova Ekatarinom Čumčenko


Prvo, Kučmi nije isticao zadnji mandat. On je imao pravo da se još jednom kandiduje zbog toga što je Ustav Ukrajine koji sadrži odredbu o dva mandata stupio na snagu 1996. godine, tako da se njegov prvi mandat nije računao (slično kao Boris Tadić u Srbiji). Pravi razlog zbog kojeg je Kučma odlučio da se ne kandiduje ponovo je njegova ekstremno niska popularnost, drugim riječima, doživio di debakl na izborima (pogotovo nakon ovoga).

Drugo, ne vidim zbog čega je Juščenkov brak relevantan za ovaj članak. Ako ćemo to ostaviti, onda treba napisati i da Januković po nacionalnosti nije uopšte Ukrajinac (majka Ruskinja, otac Bjelorusko-poljskog porijekla)

Bilo bi daleko bolje kada bi ovaj članak samo opisao događaje, bez nepotrebog pristrasnog analiziranja u korist Rusije.--W i k iR 11:19, 1 april-травањ 2013 (CEST)

Iskreno govoreći tekst je sranje, a moja kritika se tiče tvog "napada" na američku veze.
Nije mi jasno kako se može uspoređivati činjenica da je Juščenko oženio bivšu djelatnicu ministarstva vanjskih poslova SAD, godinu dana kasnije postao premijer (1999),a potom daljnjih 5 godina kasnije i predsednik s porjeklom Janukovića ??? Normalno mogu ti naći cijeli tucet izvora ili preciznije nepotvrđenih optužbi kojima se napada Juščenkova žena da je CIA agent. Ako sve to nije dovoljno da se dokaže važnost tvrdnje onda imaš i dodatni posredni dokaz (indicije). Ta indicija je činjenica da je Mihail Saakašvili direktno povezan s američkim ministarstvo vanjskih poslova.
Ostale odgovore ćeš dobiti na onim upitnicima koje si postavio u tekstu--Rjecina2 (razgovor) 08:16, 2 april-травањ 2013 (CEST)