Razgovor:Izvornohrvatski jezik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nisam siguran da mi je jasno o čemu ovaj članak govori. Je li ovo dijahronijski ili sinhronijski pogled? Tj. govori li članak o nekoj konkretnoj fazi u istorijskom razvitku hrvatskog jezika ili govori o nekom specifičnom današnjem jeziku? Ako se radi o ovom drugom, je li to jezik ili dijalekt? Govori li se uopšte o šktokavskom, kajkavskom, čakavskom ili kakvom drugom narečju? No, bez obzira na sve to, izrazi kao "Vukov nov poluhrvatski", "hrvatski vukovci podvaljuju", " naprosto ideopolitička laž" i sl. nemaju mesta na enciklopediji, pa bi članak valjalo temeljno preraditi, a ako se članak temelji na istoimenom članku na "metapediji", trebalo bi ga brisati. Možda se eventualno jednom može napisati članak o "izvornohrvatskom" kao jednoj specifičnoj pseudo-lingvističkoj teoriji. --Igor Windsor (razgovor) 10:06, 2 siječanj-јануар 2014 (CET)

Svjestan sam da su neki dijelovi ovog članka ofenzivni tipa "Vukov nov poluhrvatski" i to ću promijeniti. Ovdje sam htio prikazati izvornohrvastki jezik kao zaseban jezik, a ne kao pradjed današnjem hrvatskom, jer ne postoji jasan lingvistički dokaz da su jezici koji se govore u ostalim ex-yu republikama različiti osim što se u hrvatskoj kaže "kava", u srbiji "kafa", a u BiH "kahva". Onda 90-ih godina kada je hrvatski jezik potpuno potonuo u regionalni srpskohrvatski jezik kojim svi danas govorimo, našli su se neki veliki hrvatski pametnjakovići i uveli pojmove tipa televizija je postala na kratko "dalekovidnica", a helikopter "zrakomlat" i slično, a srpski film "Rane" se u hrvatskoj emitirao pod imenom "Ozljede". Danas se čakavski, kajkavski pa čak i štokavski (Konavle i oko) smatraju kao narječja u jednom hrvatskom jeziku, što apsolutno nije točno. Da danas netko održi govor na pravom hrvatskom jeziku, na kajkavskom ili čakavskom narječju, mislim da nitko ništa ne bi razumio, dok se hrvati i srbi odlično sporazumijevaju na ova nazovimo dva "različita" jezika. --Antifascio (razgovor) 0:25, 3 siječanj-јануар 2014 (PET)

Ima li koja enciklopedija ili koji lingvist da potvrđuje postojanje ovog članka? Ukoliko se u roku od nekoliko dana ne pronađe izvor tipa LZMK, Hrvatska ili Jugsolavenska opća enciklopedija ili pak natuknica u Aniću, ovaj članak će biti brisan. Ne vidim kako bi ovo bio zaseban jezik? --Biljezim se sa štovanjem,Poe 00:54, 3 siječanj-јануар 2014 (CET)

Da napomenem da sam preveo s en.wiki članak Gradišćanskohrvatski govor, pa ako je to ono na šta je autor ovoga članka mislio, može tamo raditi poboljšanja, a ovde se može napraviti preusmerenje. --Igor Windsor (razgovor) 13:41, 3 siječanj-јануар 2014 (CET)

Meni ovo djeluje kao fiktivna novotvorenica, kao "specijalni rat protiv Hrvatske" xD --Biljezim se sa štovanjem,Poe 18:34, 3 siječanj-јануар 2014 (CET)