Razgovor:Hrvati pravoslavci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Hrvati pravoslavci.
Rad na člancima


Ova tema je kontroverzna 100%. Neke stvari nisu logične kao ove: Tako je katoličanstvo smatrano glavnim indikatorom hrvatstva, pravoslavlje glavnim indikatorom srpstva, a islam glavnim indikatorom bošnjaštva. Srpstvo je često apsolutno identifikovano sa pravoslavnim hrišćanstvom. To dokazuju konstrukcije srpska crkva, srpski pop, srpski Badnjak, srpski Božić, srpska Nova godina, srpski sveci, čak i srpska vera. Srpska pravoslavna crkva koja je pod tim imenom osnovana tek 1920. godine identifikuje versko sa nacionalnim, te je kanonizovala sve Nemanjiće osim Dušana Silnog. S obzirom da nema druge autokefalne pravoslavne crkvene organizacije na hrvatskom etničkom prostoru osim SPC, teško neko ko je njen član i ko slavi srpske vladare kao svece može da bude bilo što drugo osim Srbin po nacionalnosti. Međutim, postoje dokazi kako su se neki pravoslavni hrišćani zvali Hrvatima. Sve do 1920. pravoslavni hrišćani zapadno od Drine nisu imali nikakvu crkvenu vezu sa srbijanskim i crnogorskim vernicima. Srbijanci su bili pod jurisdikcijom srbijanske mitropolije, Crnogorci crnogorske, a oni u današnjoj Hrvatskoj i BiH karlovačke, dalmatinsko-bukovinske i sarajevske. -- Kolega2357 Razgovor 14:11, 14 srpanj-јул 2013 (CEST)

Ovaj bold/italic deo teksta vrvi od nacionalizma u članku. -- Kolega2357 Razgovor 14:15, 14 srpanj-јул 2013 (CEST)

Kolega o ovome nemamo uopće o čemu pričati iz veoma jednostavnog razloga:
  • "Službena politika" sh wiki je da tekstovi o istoriji naših naroda ne mogu biti samo prekopirani s "bratskih" wiki nego moraju biti "prilagođeni" prije stavljanja na sh wiki.
Komentirati gluposti u verziji teksta stavljenoj na sh wiki uopće nema nikakvog razumnog smisla.--Rjecina2 (razgovor) 00:25, 15 srpanj-јул 2013 (CEST)

Znam za to ja samo hoću da i korisnik to zna da sledeći put nebi bio u nevolji. -- Kolega2357 Razgovor 00:27, 15 srpanj-јул 2013 (CEST)

Nužne izmjene[uredi kod]

Članak valja preimenovati, kako bi se izbjegle nedoumice, odnosno raščlanilo od pojmova Hrvatska pravoslavna crkva i suvremene udruge. Nadalje, treba dati definiciju u skladu s enciklopedijskim standardima, odnosno različitim stilom. --OC Ripper (razgovor) 13:52, 24 srpanj-јул 2013 (CEST)

Članak treba preimenovati na Pravoslavlje u Hrvatskoj jer bolji naziv od Hrvati pravoslavci. -- Kolega2357 Razgovor 13:54, 24 srpanj-јул 2013 (CEST)