Razgovor:Bombardiranje Katir-Jurta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Citat[uredi kod]

Izbrisao sam citat jer nije relevantan i ne doprinosi neutralnosti članka.

U enciklopedijskom stilu citira se onda kad je potrebno točno prenijeti nečije riječi. Ovaj članak ima više citata; jedan od njih je Europskog suda, gdje se citira upravo onako kako treba: stav Europskog suda je relevantan, važan, i potrebno ga je ispravno prenijeti.

Koji je izvor za "masakr"? Je li to neutralan naziv za događaj? Mislim da nije. Koji je izvor za "ratni zločin"? Treba pripaziti na neutralnost i koncentrirati se prvenstveno na opis događaja, a njegove kvalifikacije treba atribuirati (tko kaže da je "ratni zločin"?). GregorB (razgovor) 21:50, 30 decembar-просинац 2014 (CET)

Odgovor na tvoje pitanje o izvorima za ratni zločin uveliko ovisi o tebi: ako ne prihvaćaš izvore poput Guardiana, Moscow Timesa i raznih knjiga [1][2][3][4], onda ih nema. Ako ih prihvaćaš, onda ih ima.
Usput, na en wiki ovo je kategorizirano pod "War crimes in the Second Chechen War".--Seiya (razgovor) 13:10, 2 januar-сијечањ 2015 (CET)
Nisam načelno osporavao formulaciju o "ratnom zločinu", niti sam je brisao iz članka, samo sam postavio pitanje izvora. Postoje, rekao bih da su prihvatljivi, dakle OK što se mene tiče ako se isti citiraju. (En wiki kategorizacija je, kao i svaka kategorizacija, pouzdana onoliko koliko je podupiru izvori.)
Treba uzeti u obzir da zapadni mediji incidente tipa "20 poginulih u bombardiranju svatova u Afganistanu" nisu skloni nazivati ratnim zločinima, ali nemaju tu ogradu kada se radi o Rusiji. Zato ovdje (a i inače) - kao što sam napomenuo - treba opisu događaja dati prednost nad kvalifikacijama. Ovo je više generalna primjedba - da ne bude nesporazuma, ne mislim da je sam opis ovdje manjkav ili problematičan. GregorB (razgovor) 15:03, 2 januar-сијечањ 2015 (CET)