Razgovor:Antemurale Christianitatis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Antemurale Christianitatis.
Rad na člancima


Neutralna točka gledišta[uredi kod]

"Termin antemurale Christianitatis prvi je upotrijebio 1143. francuski teolog Bernard iz Clairvauxa (1090-1153) za franačku posadu štoje pred muslimanskim Seldžucima branila grad Edesu, danas Urfu u jugoistočnoj Turskoj, koji je do pada - već potkraj sljedeće godine - bio najudaljenija kršćanska država (grofovija) na Bliskom Istoku."

Izvor: Žanić, Ivo. Simbolični identitet Hrvatske u trokutu 'raskrižje' - 'predziđe' - 'most'. U: Kamberović, Husnija. Historijski mitovi na Balkanu. Sarajevo: Institut za istoriju. 2003.

Sadašnji članak svakako bi trebalo prikazati neutralno (ne kroatocentrično!) jer postojeći sadržaj sugerira da je antemurale Christianitatis ekskluzivan naziv za Hrvatsku, što je daleko od istine. Inače, pri kopiranju sadržaja s varijetetskih srpskohrvatskih wikija treba pripaziti na sadržaj koji se na njima redovito stvara s nedostatnom kritičnošću. U tom slučaju bolje je nemati nego perpetuirati neadekvatan sadržaj. --Conquistador (razgovor) 02:14, 19. septembra 2016. (CEST)