Antemurale Christianitatis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Antemurale Christianitatis [antemuːˈraːle kristiaːniˈtaːtis] (lat.: predziđe kršćanstva), naziv koji se u srednjem i na početku početku Novog vijeka koristio za pojedine evropske kršćanske zemlje i narode koji su graničili s nekršćanskim, prije svega muslimanskim zemljama i narodima. Obično se koristio u kontekstu sukoba s Osmanskim Carstvom i to za Hrvatsku, Mađarsku i Poljsko-Litavsku Uniju.

Hrvatska kao Antemurale Christianiatis[uredi | uredi kod]

Taj naziv je papa Lav X. dao Hrvatskoj godine 1519. u pismu banu Petru Berislaviću.

Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je 10. travnja 1494. sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvalo kulom i predziđem kršćanstva:

"Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće. Neka Vam dakle po nama bude rečeno ovo: ako bi mi popustili Turcima, tada bi oni u svako doba mogli zaskočiti kršćanstvo iz Hrvata."[1]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Milan Kruhek, Krajiške utvrde i obrana Hrvatskog Kraljevstva tijekom 16. stoljeća, Zagreb 1995. str. 49