Ravnokrilci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ravnokrilci
{{{slika_opis}}}
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Podrazred: Pterygota
Red: Orthoptera
Latreille, 1793
Prikaz razvojnih faza nepotpune preobrazbe ravnokrilaca
Poljski šturak (Gryllus campestris)
Mladi zeleni konjic (Tettigonia virdissima)

Ravnokrilci (Orthoptera) red su srednje velikih do velikih kukaca kojima dugačke i snažne stražnje noge služe za skakanje. Prednja su im krila obično uska a pri mirovanju položena na zatku poput krova. Stražnja krila povećana su analnom lepezom i za mirovanja složena po duljini ispod prednjih krila. Većina ravnokrilaca su slabi letači, a dobro lete samo migratorne šaške.

Izgled[uredi | uredi kod]

Glava im je velika, ticala kraća ili dugačka s mnogo jednakih članaka. Mužjaci obično imaju stridulacijske organe kojim se glasaju za toplih ljetnih večeri. Vrste se razlikuju i prema "pjesmama". Za slušanje imaju timpanalne organe na različitim mjestima na tijelu. Ženke obično imaju leglicu.

Prehrana[uredi | uredi kod]

Gotovo svi ravnokrilci drže se tla, gdje se djelomično hrane biljkama, a djelomično su grabežljivci te love druge kukce.

Ličinke[uredi | uredi kod]

Ženke polažu jaja u tlo ili na biljke. Ličinke nalikuju odraslima (jedino nemaju krila) a u nekih vrsta su drugačijih boja. Razvijaju se nepotpunom preobrazbom a brzina razvoja u mnogih vrsta ovisi o dostupnosti hrane i vremenskim prilikama.

Poznatije porodice[uredi | uredi kod]

Poznato je preko 20 000 vrsta, najviše ih živi u tropskim krajevima.

  • Iz podreda Ensifera u Hrvatskoj žive porodice: konjici (Tettigoniidae), šturci (Gryllidae), rovci (Gryllotalpidae), Rhaphidophoridae, Bradyporidae.
  • Iz podreda šaške (Caelifera) u Hrvatskoj žive porodice: prave šaške (Acrididae), Pyrgomprphoidae, Tridactylidae, Tetrigidae.[1]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Ravnokrilci
Wikivrste imaju podatke o: Orthoptera