Ravnokrilci

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ravnokrilci
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Podrazred: Pterygota
Red: Orthoptera
Latreille, 1793
Područje života
Prikaz razvojnih faza nepotpune preobrazbe ravnokrilaca
Poljski šturak (Gryllus campestris)
Mladi zeleni konjic (Tettigonia virdissima)

Ravnokrilci (Orthoptera) red su srednje velikih do velikih kukaca kojima dugačke i snažne stražnje noge služe za skakanje. Prednja su im krila obično uska a pri mirovanju položena na zatku poput krova. Stražnja krila povećana su analnom lepezom i za mirovanja složena po duljini ispod prednjih krila. Većina ravnokrilaca su slabi letači, a dobro lete samo migratorne šaške.

Izgled[uredi - уреди | uredi izvor]

Glava im je velika, ticala kraća ili dugačka s mnogo jednakih članaka. Mužjaci obično imaju stridulacijske organe kojim se glasaju za toplih ljetnih večeri. Vrste se razlikuju i prema "pjesmama". Za slušanje imaju timpanalne organe na različitim mjestima na tijelu. Ženke obično imaju leglicu.

Prehrana[uredi - уреди | uredi izvor]

Gotovo svi ravnokrilci drže se tla, gdje se djelomično hrane biljkama, a djelomično su grabežljivci te love druge kukce.

Ličinke[uredi - уреди | uredi izvor]

Ženke polažu jaja u tlo ili na biljke. Ličinke nalikuju odraslima (jedino nemaju krila) a u nekih vrsta su drugačijih boja. Razvijaju se nepotpunom preobrazbom a brzina razvoja u mnogih vrsta ovisi o dostupnosti hrane i vremenskim prilikama.

Poznatije porodice[uredi - уреди | uredi izvor]

Poznato je preko 20 000 vrsta, najviše ih živi u tropskim krajevima.

  • Iz podreda Ensifera u Hrvatskoj žive porodice: konjici (Tettigoniidae), šturci (Gryllidae), rovci (Gryllotalpidae), Rhaphidophoridae, Bradyporidae.
  • Iz podreda šaške (Caelifera) u Hrvatskoj žive porodice: prave šaške (Acrididae), Pyrgomprphoidae, Tridactylidae, Tetrigidae. [1]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Commons-logo.svg U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Ravnokrilci
Wikispecies-logo.svg Wikivrste imaju podatke o: Orthoptera