Publije Klodije Trazea Pet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Publije Klodije Trazea Pet (Publius Clodius Thrasea Paetus, ? - 66) bio je rimski političar i stoički filozof iz doba Julijevsko-Klaudijevske dinastije.

Bio je rodom iz Patavijuma i poticao iz ugledne i imućne porodice. Bio je oženjen za Ariju, kćer znamenite Arije Starije, te bio tast Helvidija Priska. Pjesnik Persije mu je bio blizak prijatelj.

Uživao je naklonost cara Nerona na samog početku njegove vladavine te je 56. imenovan za carskog konzula, kao i čuvara Sibilskih knjiga. Godine 57. je u Senatu podržao pritužbe Kilikijanaca na okrutnog guvernera Kosucijana Kapitona. Godine 59. je pao u carevu nemilost, nakon što je odbio podržati njegovo ubistvo majke Agripine. Usprkos toga je neko vrijeme zadržao dovoljno uticaja da spasi život pretoru Antistiju koji je 62. bio osuđen za uvredu cara. Od 63. do smrti Trazea se povukao iz javnog života. Godine 66. je optužen za izdaju te je počinio samoubistvo ili pogubljen - Tacitov tekst koji opisuje detalje njegove smrti je izgubljen.

Trazea je u antičkim izvorima slavljen zbog skromnog i jednostavnog načina života koji je bio antiteza Neronovoj raskalašenosti i izopačenosti. Kasnije se pojavio kao jedan od likova u Sienkiweiczevom romanu Quo vadis.

Reference[uredi | uredi kod]