Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska gospodarska izložba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska gospodarska izložba održana je u Zagrebu 1864.

Još 1855. Ljudevit Vukotinović, iznio je ideju da bi bilo poželjno u cilju poticanja hrvatskog gospodarstva organizirati veliku gospodarsku izložbu. No tada to nije bilo moguće, ali kako se 1862. Zagrebu približila željeznička pruga ( Zidani Most - Zagreb ), a te iste godine je 34 hrvatskih izlagača je otišlo izlagati na treću međunarodnu izložbu u London, ideja je sazrila.

Po povratku iz Londona, ovi izlagači su u suradnji s Trgovačko-obrtničkom komorom iz Zagreba počeli raditi na organizaciji Prve gospodarske izložbe, uz stručnu pomoć komorskog tajnika Josipa Ferde Devidea, kao i potrebnu financijsku pomoć hrvatskog kancelara Ivana Mažuranića.

Sve nadležne institucije u zemlji a i sama banska vlada prihvatile su prijedlog i osnovan je središnji odbor, na čelu s grofom Miroslavom Kulmerom. Odbor je dobio tražena financijska sredstva, a grad mu je i ustupio zgradu koja je bila namijenjena za Zemaljsku bolnicu ( današnja zgrada Rektorata Sveučilišta na Trgu maršala Tita, Zagreb ) i prostor na novosnovanom Sajmišnom trgu ( prostor današnjeg Hrvatskog narodnog kazališta)

  • Izložbu je svečano otvorio ban Josip Šokčević 18. kolovoza, 1864.
  • Na izložbi je sudjelovalo 3 386 izlagača iz svih hrvatskih krajeva, kao i iz ostalih dijelova Habsburške monarhije.
  • Na izložbi su bile zastupljene sve grane ondašnjeg gospodarstva; voće i povrće, stoka, strojevi, obrtnička roba, vina i pića,tektstilna roba, znanost i umjetnost ( knjige i slike) te rukotvorine.