Premijer Fidžija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Premijer Fidžija
Prime Minister of the Republic of Fiji
Grb Fidžija
SjedišteVladine zgrade
Fidži Suva, Fidži
ImenujePredsjednik Republike
MandatParalelan s onim Parlamenta
Inauguracijski držacKamisese Mara
Formiranje10. listopada 1970.
PlaćaFJ$328,750 godišnje[1]

Premijer Republike Fidži (engleski: Prime Minister of the Republic of Fiji) je predsjednik vlade na Fidžiju. Funkcija premijera na Fidžiju utemeljena je 1970. godine, kada je arhipelaška država stekla status dominiona; iako faktički nezavisna država, Fidži je u tom periodu još uvijek imao formalne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom; prvi premijer bio je Kamisese Mara.

Premijera formalno imenuje Predsjednik iz redova parlamentarnih zastupnika, međutim premijer mora imati podršku u Parlamentu kako bi opstao. Formalno, on je "prvi među jednakima" u kabinetu kojeg, na premijerov prijedlog, imenuje Predsjednik, međutim u praksi je premijer dominantna figura ne samo u vladi, već u cijeloj izvršnoj vlasti; unatoč ovlastima, funkcija predsjednika na Fidžiju je primarno ceremonijalna. U slučaju da nijedan premijerski kandidat ne uživa parlamentarnu podršku, Predsjednik dobiva veće ovlasti te je dužan raspustiti Parlament i sazvati nove izbore.

Aktualni premijer je Sitiveni Rabuka, koji je na funkciji od 24. prosinca 2022. godine.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Government of Fiji Gazette (3 October 2014). „PARLIAMENTARY REMUNERATIONS DECREE 2014 (DECREE NO. 29 OF 2014)”. www.parliament.gov.fj.