Preko Morače

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Preko Morače
Preko Morače
Preko Morače
Grad Podgorica
Preko Morače na karti Podgorice
Preko Morače
Preko Morače
Preko Morače na karti Podgorice


Koordinate: 42° 26′ 33" SGŠ, 19° 14′ 48" IGD

Preko Morače je podgorička četvrt. Ime četvrti potiče od njegovog položaja u odnosu na centar grada, koji se nalazi sa druge strane Morače. Većina naselja je izgrađena neposredno poslije Drugog svjetskog rata. U naselju se nalaze stambene zgrade tipične za drugu Jugoslaviju (uglavnom široki paviljoni sa 5-6 spratova i par zgrada do 10 spratova). U početku su u ovom naselju živjele porodice pripadnika JNA, iako se ovo promijenilo tokom posljednjih godina. Ipak, mnogi stanovnici Preko Morače su i dalje na neki način povezani sa bivšom JNA.

Od početka izgradnje, naselje je imalo reputaciju mjesta pogodnog za život, zbog relativno dobro sačinjenog urbanističkog plan sa širokim ulicama i velikim zelenim površinama. Iako su stambene zgrade neinventivnog i bazičnog dizajne, one su solidno izgrađene i dobro podnose starenje.

Sportski centar Morača

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog u ovom dijelu grada je omiljeno šetalište Podgoričana, sa brojnim kafićima i restoranima. Ovaj dio grada je takođe dom Vlade Crne Gore, crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, zgrade Ministarstva finansija, sportskog centra Morača i OŠ Sutjeska.

Četvrt Kruševac je nastavak četvrti Preko Morače. Ona se prostire jugozapadno od Bulevara revolucije i u njemu je smješten Klinički centar Crne Gora, zgrada RTCG i park Kruševac.

Moskovska ulica

Vektra je dio Preko Morače koja je dobila ime po kompaniji koja je sagradila prvu zgradu u ovom dijelu grada. Ovdje se nalazi i Rimski trg. Tu je sjedište crnogorskih telekomunikacionih operatera, brojnih banake, luksuzni hotel i veliki broj ekskluzivnih kafića, restorana i butika.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]