Zabjelo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zabjelo
Zabjelo
Zabjelo
Grad Podgorica
Opština Podgorica
Stanovništvo oko 40.000 stanovnika

Lua greška in Modul:Location_map at line 522: Unable to find the specified location map definition: "Module:Location map/data/Podgorica" does not exist.
Koordinate: 42° 25′ 54" SGŠ, 19° 14′ 40" IGD

Zabjelo jest četvrt u južnom dijelu Podgorice, glavnog grada Crne Gore. Nalazi se južno od brda Ljubović, Ulice Bracana Bracanovića i zapadno od Ulice 4. jula.

Istorija

Zabjelo je poslije 90-ih i građevinskog buma u Podgorici dozivjelo urbani razvoj.Sada dominiraju. Međutim, za razliku od drugih podgoričkih naselja Zabjelo ima urbane džepove nižih stambenih područja. Po istom principu i način života se promijenio,od primitivno,grubog i neprijateljski nastrojenog naselja pretvara se u relativno miran i ležeran dio grada. Istovremeno, stvara se specifična omladinska sub-kultura sa jakim obiljezjima pragmatizma, realizama i kriticizma (posebno stanja u drustvu) cesto ispoljena kroz grafite, murale i navijacke pjesme. Njegovanje humora kroz ironiju i apsurd posebno je vidljivo kod navijaca FK Zabjelo i kroz ideju " nezavisnog Zabjela".

Obrazovanje

Na prostoru naselja Zabjelo nalazi se više javno obrazovnih ustanova, dvije osnovne škole: Osnovna škola "Oktoih", Škola za djecu sa posebnim potrebama "Denkela" i Vrtići "Poletarac" i "Mogli".

Sport

Zabjelo ima svoj fudbalski klub (FK Zabjelo) osnovan 1963. godine. Sa manje ili više uspjeha, klub se takmiči u drugoj/ trećoj ligi Crne Gore. Navijači FK Zabjelo (popularno: "Republikanci") smatraju se za jedne od najkreativnijih i najvjernijih navijača u crnogorskom klubskom fudbalu. Iako je klub u više navrata bio u ozbiljnim finansijskim problemima uz svesrdnu pomoć svojih bivših igrača i navijača (uključujući i proteste Arhivirano 2016-05-03 na Wayback Machine-u, dobrovoljne finansijske priloge, pro-bono rad) uspješno se čuva tradicija kluba na koju su navijači posebno ponosni.

Galerija