Pravoslavna episkopska konferencija Južne Amerike

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Skupština kanonskih pravoslavnih episkopa Južne Amerike je sabranje koja okuplja sve pravoslavne pravoslavne episkope na prostoru Južne Amerike, a koji su predstavnici više pomesnih crkava.

Skupština je formirana na osnovu odluke Četvrte predsaborske svepravoslavne konferencije održane u Šambeziju (Švajcarska) u periodu 612. jun 2009, gde su se sastali predstavnici svih priznatih pravoslavnih autokefalnih crkava.

Cilj ovakvih sabranja je da otvori nove načine svedočenja crkvenog jedinstva i predstavi Pravoslavnu crkvu kao duhovnu snagu prisutnu u društvu Južne Amerike.

I sabor[uredi | uredi kod]

I sabor je održan u eparhijski sedištu mitropolita Antiohijske patrijaršije, u Sao Paolu. Na sastanku je prisustvovalo deset episkopa, predstavnika Carigradske, Antiohijske i Moskovske patrijaršije i Rumunske pravoslavne crkve. Dva brazilska episkopa eparhije Poljske pravoslavne crkve nisu bili pozvani na sastanak zbog nedostatka pouzdanih informacija o jurisdikciji poljske crkve u regionu.[1]

II sabor[uredi | uredi kod]

II sabor pravoslavnih episkopa Južne Amerike održan je u periodu 2—4. novembra u Buenos Ajresu, u sedištu Arhiepiskopije Buenos Ajresa i Južne Amerike Carigradske patrijaršije.

Sabranjem je predsedavao mitropolit Meksika i egzarh Carigradske patrijaršije za Centralnu Ameriku, Karipska ostrva, Kolumbiju i Venecuelu, g. Atinagora, a učestvovali su još i:

III sabor[uredi | uredi kod]

Dogovoreno je da se naredni, Treći Sabor održi u novembru 2012. godine, u Karakasu, Venecuela.

Izvori[uredi | uredi kod]