Mujo Ulqinaku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mujo Ulćinaku
Karijera
Služba Albanska ratna mornarica
Važnije bitke Italijanska invazija Albanije

Mujo Ulćinaku (alb. Mujo Ulqinaku; pravo ime Mujo Čakuli, alb. Mujo Cakuli, 18961939) je bio albanski oficir u albanskoj kraljevskoj vojsci, koji je poznat po organizovanju otpora protiv Italijana za vreme Italijanske invazije na Albaniju 7. aprila 1939. godine. Nakon smrti dobio je orden Narodnog heroja Albanije.

Život[uredi | uredi kod]

Ulćinaku je rođen u Ulcinju (zbog toga su ga zvali i Ulćinaku) u današnjoj Crnoj Gori 1896. godine u porodici ribara i mornara. Još kao mladić bio je u Skadru i u Lješu u trgovačkoj floti. Posle se prijavio u albansku ratnu mornaricu gde je napredovao do čina mornaričkog vodnika. Svoju vojnu službu je poglavito proveo u mornaričkoj bazi u Draču. Ulćinaku je bio jedan od retkih oficira albanske kraljevske vojske koji su pružili otpor italijanskoj vojsci koja je napala Albaniju 7. aprila 1939. godine. U Draču je okupio 360 ljudi i sam je bio naoružan samo mitraljezom i postavio se u centar odbrambene linije. Poginuo je u Draču kada ga je pogodila granata ispaljena sa italijanskog ratnog broda. Njegovo telo nije nikada nađeno.

Nasleđe[uredi | uredi kod]

Nakon rata u čast Muje Ulćinakua je podignut spomenik ispred Dračke tvrđave. Njegovo ime nosi jedna škola u Draču, jedna ulica u Tirani, od 2005. godine neustavnom odlukom Skupštine opštine i jedna ulica u Ulcinju, umesto ulice Ivana Milutinovića[1], kao i jedna ulica u Prištini.[2] . Godine 1979. snimljen je dokumentarni film Lufton Mujo Ulqinaku (sh. Borba Muje Ulćinakua) koja govori o njegovoj odbrani Drača.

Povezano[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Ulice u službi nacionalizma”. dan.co.me. Dan onlajn. 5. 10. 2012. Pristupljeno 30. 9. 2013. 
  2. „DP ”Kompleks hotela Trepča” u Mitrovici, spisak radnika koji su stekli pravo na deo prihoda ostvarenog privatizacijom DP ”Kompleks hotale Trepča” u Mitrovici”. kta-kosovo.org. Kosovo Trast Ejdžnsi. 25. 10. 2005. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 30. 9. 2013.