Kupinec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kupinec
Kupinec na mapi Hrvatske
Kupinec
Kupinec
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Klinča Sela
Najbliži (veći) grad Zagreb
Površina 23.34 km²
Nadmorska visina 100 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.732 N
 - z. d. 15.72 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 872
 - Gustoća 37.36 st./km²
 - Broj domaćinstava 242
Pošta 10450 Jastrebarsko
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Kupinec je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Administrativno je u sastavu općine Klinča Sela. Naselje se proteže na površini od 23,34 km².

Povijest[uredi | uredi kod]

Kupinec je mjesto koje se nalazi u Hrvatskoj, okolici grada Zagreba. Kupinec spada u Zagrebačku županiju i općinu Klinča Sela. Prvi put se spominje u 16. stoljeću (1550. godine). Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazi se u Kupincu i sagrađena je u 17.stoljeću (1670. godine). Kupinec je također poznat po poznatom političaru Vlatku Mačeku koji je bio i vođa Hrvatske Seljačke Stranke. Rođen je u Jastrebarskom a imao je veliko imanje u Kupincu u kojem je veliki dio svog života živio na tom imanju ali potkraj života je bio u kućnom pritvoru. Poznat je još po Josipu Brozu Titu tj. po njegovim roditeljima koji su živjeli u Kupincu i pokopani su na mjesnom groblju.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine u Kupincu žive 872 stanovnika i to u 242 kućanstva. Gustoća naseljenosti iznosi 37,36 st./km².

Povijest crkve u Kupincu[uredi | uredi kod]

Jezero kraj crkve u Kupincu

U arhivskim podacima, posebno Kanonskim vizitacijama u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu, sačuvani su opisi izgleda stare crkve iz 17. stoljeća, koja je prethodila današnjoj župnoj crkvi u Kupincu. Bila je kao i većina arhitekture tog doba, od drvene građe, a kasnije je podignuto zidano i svođeno svetište. Unutrašnjost je bila bogato ukrašena, vjerojatno se radilo o osliku na zidovima i tabulatu, drvenom stropu u brodu crkve. Brojne su slične crkve opisivane tijekom 17. i početkom 18. stoljeća, a često su popraćene kao i u kupinečkoj crkvi, navodima o lošem stanju i potrebama popravaka. Intenzivna zamjena drvenih crkava novima, zidanima od čvrstih materijala uslijedila je u 18. stoljeću, tako da danas te crkve poznajemo prije svega na temelju arhivskih opisa. Zadnji navod o staroj crkvi u Kupincu je iz 1768. Posebni poticaj gradnji novih crkava značila je reforma organizacije biskupija, koja se provodi u čitavoj Habsburškoj monarhiji a u Zagrebačkoj biskupiji je provodi biskup Maksimilijan Vrhovac. Reorganizacija župa pratila je potrebe i broj stanovnika, a dotrajale crkve se zamijenjuju novima, što se dogodilo i u Kupincu. Župna crkva u Kupincu ranije je u literaturi okvirno bila datirana u sredinu 18. stoljeća. Na temelju arhivskih podataka, prije svega Kanonskih vizitacija i Župne spomenice, ali i fonda obitelji Drašković iz Hrvatskog državnog arhiva, gradnju crkve na temelju analize podataka iz dokumenata možemo smjestiti u između 1795., nakon dolaska novog župnika Nikole Severa koji je vodio gradnju nove crkve i 1799., kada je nova crkva prvi puta opisana u kanonskoj vizitaciji. U gradnji nove crkve sačuvan je zvonik iz ranije faze gradnje. Tipološki crkva pripada kasnobaroknoj varijaciji teme križnih tlocrta, tzv. četverolista, koji se često koriste u Zagrebačkoj biskupiji. U nekim detaljima, profilacije u unutrašnjosti te lanterna, očituje se prisutnost motiva marijanske simbolike. U arhivskim podacima sačuvani su i popisi koji govore o tijeku prikupljanja sredstava za gradnju nove crkve, koji u malome mjerilu pokazuju tadašnje prilike i okolnosti gradnje.


Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

U Kupincu djeluje KUD Seljačka sloga.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]


Napomena:Od 1910. do 1931. dio podataka sadržan je u naselju Bratina, općina Pisarovina.

Izvori[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kupinec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.