Kaval

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kaval
Kaval
Kaval
it.: Fyelli
nem.: Kaval
fr.: Kaval
en.: Kaval
ru.: Кавал
Skraćenica
'
Porodica instrumenata
Duvački instrumenti

Kaval je drveni duvački instrument, sličan blok flauti[1] raširen po balkanskim zemljama, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, južnoj Srbiji, sjevernoj Grčkoj i Turskoj.

Karakteristike i historija[uredi | uredi kod]

Kaval ima raspon od 2 i pol oktave, svira se tako da se puše u usnik, a različiti tonovi se dobijaju kombinacijom puhanja i pritiskanjem na 8 rupa, od kojih je 7 na gornjoj i 1 na donjoj strani instrumenta.

Palcem lijeve ruke pritišće se rupa na stražnjoj strani, a sa prva tri prsta gornje tri rupe, dok se sa četiri prsta desne ruke prekrivaju donje 4 rupe, a palcem drži instrument.

Postoji razlika između bugarskih i makedonskih kavala, jer su prvi sastavljeni od tri komada, a drugi od jednog, ali su zato nešto manji i lakši.

Muzički raspon

Kaval je bio sviralo pastira, a njegovo porijeklo nije potpuno jasno, najvjerojatnije je nastao po uzoru na slične instrumente sa Bliskog Istoka kao što je turski naj. U Makedoniji i Bugarskoj poznat je od 14. vijeka[2], a njegovo širenje poklapa se sa ekspanzijom Osmanskog Carstva.[3]

Sve donedavno kaval je bio instrument koji su koristili uglavnom mali folklorni ansambli, u novije vrijeme koriste ga i rock i pop sastavi.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Flute (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 10. 09. 2016. 
  2. kaval (hrvatski). Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 10. 09. 2016. 
  3. Kaval (engleski). Grinnell College Musical Instrument Collection. Pristupljeno 10. 09. 2016. [mrtav link]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]