Kaval

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kaval
Kaval
it.: Fyelli
nem.: Kaval
fr.: Kaval
en.: Kaval
ru.: Кавал
Skraćenica
'
Porodica instrumenata
Duvački instrumenti

Kaval je drveni duvački instrument, sličan blok flauti[1] raširen po balkanskim zemljama, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, južnoj Srbiji, sjevernoj Grčkoj i Turskoj.

Karakteristike i historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Kaval ima raspon od 2 i pol oktave, svira se tako da se puše u usnik, a različiti tonovi se dobijaju kombinacijom puhanja i pritiskanjem na 8 rupa, od kojih je 7 na gornjoj i 1 na donjoj strani instrumenta.

Palcem lijeve ruke pritišće se rupa na stražnjoj strani, a sa prva tri prsta gornje tri rupe, dok se sa četiri prsta desne ruke prekrivaju donje 4 rupe, a palcem drži instrument.

Postoji razlika između bugarskih i makedonskih kavala, jer su prvi sastavljeni od tri komada, a drugi od jednog, ali su zato nešto manji i lakši.

Muzički raspon

Kaval je bio sviralo pastira, a njegovo porijeklo nije potpuno jasno, najvjerojatnije je nastao po uzoru na slične instrumente sa Bliskog Istoka kao što je turski naj. U Makedoniji i Bugarskoj poznat je od 14. vijeka[2], a njegovo širenje poklapa se sa ekspanzijom Osmanskog Carstva.[3]

Sve donedavno kaval je bio instrument koji su koristili uglavnom mali folklorni ansambli, u novije vrijeme koriste ga i rock i pop sastavi.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Flute (engleski). Encyclopædia Britannica. https://www.britannica.com/art/flute-musical-instrument. Pristupljeno 10. 09. 2016. 
  2. kaval (hrvatski). Hrvatska enciklopedija. http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=el1lXhg%3D&keyword=kaval. Pristupljeno 10. 09. 2016. 
  3. Kaval (engleski). Grinnell College Musical Instrument Collection. https://omeka1.grinnell.edu/MusicalInstruments/items/show/329. Pristupljeno 10. 09. 2016. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]