Palanka: Razlika između izmjena

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Obrisana 92 bajta ,  prije 7 godina
m
(Evliya Çelebi, Seyahatname, 1680) evo na turskom je cujeno prvom u 1680. ima izvora, a poreklo je od grcki ili madarski. hvala. turski recnik kaze da nema s dokazom i objasnjenjem.
m (Vraćene izmjene Anton.aldemir (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Igorwindsor)
m ((Evliya Çelebi, Seyahatname, 1680) evo na turskom je cujeno prvom u 1680. ima izvora, a poreklo je od grcki ili madarski. hvala. turski recnik kaze da nema s dokazom i objasnjenjem.)
{{Drugo značenje2|Palanka}}
 
'''Palanka''' je u svom originalnom značenju manje utvrđenje podignuto od drvene građe, zaštićeno sa spoljašnje strane prokopanim [[rov]]om i zemljanim nasipom. Ime je [[turskimađarski jezik|turskogmađarskog]] preko turski porekla.<ref>''Hrvatski jezični portal'', [http://hjpwww.novi-libernisanyansozluk.hrcom/index.php?showk=search_by_idpalanka&idx=eFZmWBI%3D0&keywordy=palanka s.v. "palanka"].0</ref>
 
Na graničnom prostoru palanka se javlja kao [[tvrđava]] koja štiti manje naselje uz neko veće pogranično utvršenje. Palanka je takođe služila kao zaštita manjeg, privremenog ili trajnog vojnog [[logor]]a. Ona je neka vrsta krajiškoga [[kastrum]]a. Ponekad palanka uz veću utvrdu štiti pomoćne objekte, štale s konjima i skladišta s opremom.
čak i u [[Bugarska|Bugarskoj]]
* [[Bjala Palanka]]
 
== Reference ==
{{reflist}}
 
[[Kategorija:Tvrđave]]
12

izmjena

Navigacijski meni