Željka Cvijanović – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
mNema sažetka izmjene
Red 32: Red 32:
| naslednik 2 = [[Igor Vidović]]
| naslednik 2 = [[Igor Vidović]]
}}
}}
'''Željka Cvijanović''' ([[Teslić]], [[SFR Jugoslavija]], [[1967]]) je bosanskohercegovačka političarka iz bh. entiteta [[Republika Srpska|Republika Srpska]], profesor engleskog jezika, magistar pravnih nauka i [[predsjednik Vlade Republike Srpske]]. Bila je [[Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske|ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske]].
'''Željka Cvijanović''' ([[Teslić]], [[SFR Jugoslavija]], [[1967]]) je [[BiH|bosanskohercegovačka]] političarka iz [[Republika Srpska|Republike Srpske]], koja je od 2010. do 2013. obavljala dužnost [[predsjednik Vlade Republike Srpske|predsjednice Vlade Republike Srpske]]. Prije toga je bila [[Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske|ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske]].


== Životopis ==
== Životopis ==

Verzija na datum 13 juli 2014 u 17:01

Željka Cvijanović
Mandat(i)
Predsjednik Vlade Republike Srpske
12. mart 2013. -
Prethodnik Aleksandar Džombić
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske
29. decembar 2010 - 27. februar 2013.
Naslednik Igor Vidović
Biografija
Potomstvo 2

Željka Cvijanović (Teslić, SFR Jugoslavija, 1967) je bosanskohercegovačka političarka iz Republike Srpske, koja je od 2010. do 2013. obavljala dužnost predsjednice Vlade Republike Srpske. Prije toga je bila ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Životopis

Rođena je 1967. u Tesliću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Visoko obrazovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Magistrirala je u oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije. U proteklom skupštinskom mandatu bila je član iz reda stručnjaka Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

Na položaj ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske izabrana je 29. decembra 2010. godine. Za premijera je izabrana 12. marta 2013.

Porodični život

Rođena je u porodici Grabovac, od oca Slobodana i majke Ive. Udata je za Aleksandra Cvijanovića, generalnog direktora Zavoda za izgradnju Banje Luke. Majka je dvoje djece. Nastanjena je u Banjaluci.

Vidi još

Izvori

Spoljašnje veze