Razlike između izmjena na stranici "Francisco Vázquez de Coronado"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
robot Mijenja: fi:Francisco Vásquez de Coronado; kozmetičke promjene
m (robot Mijenja: fi:Francisco Vásquez de Coronado; kozmetičke promjene)
[[ImageDatoteka:Coronado-Remington.jpg|thumb|desno|400px|Coronado kreće na sever]]
'''Francisco Vásquez de Coronado''' (oko [[1510]] — [[22.9.]] [[1554]]) je bio španski [[konkistador]], koji je između [[1540]]. i [[1542]]. istraživao [[Novi Meksiko]] i druge jugozapadne delove [[SAD]].
 
Coronado je bio guverner Nove Galicije. Najpre je poslao fratra Markosa de Nizu i Narvaezovu ekspediciju da istražuju [[Novi Meksiko]]. Markos se vratio sa vestima o bogatom, zlatnom gradu Kiboli. Navodno su građani Kibole ubili članove ekspedicije, a fratar je sa jednog brda posmatrao zlatni grad. Coronado i vicekralj Antonio Mendoza uložili su velike sume novca da bi formirali ekspediciju, koja bi tražila navodnih sedam zlatnih gradova. Coronado je krenuo [[1540]]. sa ekspedicijom od 334 Španca, 1.300 meksičkih Indijanaca, 4 franjevca i nešto roblja.
 
== Osvajanje Kibole ==
Krenuli su prema Novom Meksiku. Kad su došli do zadnje španske naseobine uputili su izvidnicu da ispita da li je moguće usputno snabdevanje velikog broja ljudi i životinja. Izvidnica se vratila sa negativnim odgovorom, pa je ekspedicija podeljena u niz malih grupa, i određeno je vreme polaska svake od grupa. Duž puta stvoreni su logori sa vojnicima. Coronado je poveo prvu grupu, koja je išla brzim tempom, jer su u njoj bili konjanici. Prolazili su kroz Novi Meksiko i došli su do Kibole, grada koji im je bio cilj. Usledilo je razočarenje. Umesto zlatnog grada bio je to samo regionalni kompleks puebla od Zuni Indijanaca. Vojnici su ubili fratra Markosa, koji ih je prevario pričom o zlatnom gradu, a Coronado je bio prisiljen da deo vojnika pošalje njihovim kućama.
 
Coronado je prolazio kroz [[Arizona|Arizonu]] i od Malog Kolorada je putovao dok nije stigao do reke Zuni. Tu je sreo Indijance Zuni. Članovi ekspedicije su bili na ivici skapavanja od gladi, pa su tražili da ih puste u jedno naselje. Pošto ih nisu pustili u naselje, Španci su ga silom zauzeli. U Hopi naseljima Pedro de Tovar suočava se sa istim problemima, pa isto tako zauzima relativno siromašno naselje. U tome području Španci saznaju za reku [[Kolorado (reka)|Kolorado]].
[[ImageDatoteka:Coronado expedition.jpg|thumb|levo|600px|Coronadeova ekspedicija 1540–15421540–1542]]
 
== Istraživanje reke Kolorado ==
Coronado je na vest o reci Colorado, poslao izviđače pod vodstvom Garsije Lopeza Kardenasa da nađu reku. Kada su se vratili izviđači, druga ekspedicija je kod Hopi Indijanaca našla izviđače. Snabdeli su se i krenuli u istraživanje. Našli su reku Colorado i [[Veliki kanjon]] i predstavljali su prve Evropljane, koji su videli Veliki kanjon. Nisu uspeli da se spuste niz strmi kanjon do reke.
 
Hernando Alvorado je pronašao sela oko reke [[Rio Grande]]. Tu su prezimili kraj današnjeg [[Albukerki|Albukerka]]. Pošto je ekspediciji trebalo mnogo hrane dolaze u sukob sa Indijancima u tom području. Sukob se pretvara u rat, u kome stradaju indijanska sela i stotine Indijanaca.
 
== Potraga za bogatom Kivirom ==
Jedan Indijanac zvani Turk je Coronadu ispričao o Kiviri, bogatoj zemlji na severozapadu. Prešli su [[Ljano Estakado]] i deo [[Texas]]a. Tada je Coronado posumnjao da ga je Indijanac prevario, pa to Turk plaća životom. Drugi vodiči ga dalje vode u potrazi za Kivirom, sve do [[Kansas]]a. Ponovo je usledilo razočarenje. Kvivira Indijanci nisu uopšte bili bogati, a i zlatu nije bilo ni traga. Coronado se posle toga vraća do blizu današnjega Albukerka.
 
== Povratak ==
Tokom [[1542]]. Coronado je dobio naređenje da se vrati u Meksiko da bi ugušio Mikstonsku pobunu. Kada se vratio u Meksiko pobuna je već bila ugušena. Ekspedicija se pokazala potpuno neuspešnom. Coronado je ostao guverner Nove Galicije sve do [[1544]]. Međutim bankrotirao je zbog velikih izdataka oko ekspedicije.
 
{{DEFAULTSORT:Vásquez de Coronado, Francisco}}
{{Lifetime|1510|1554|Vásquez de Coronado, Francisco}}
 
[[Kategorija:Španski konkistadori]]
[[Kategorija:Istorija Latinske Amerike]]
[[es:Francisco Vázquez de Coronado]]
[[fa:فرانسیسکو واسکس د کورونادو]]
[[fi:Francisco VásquesVásquez de Coronado]]
[[fr:Francisco Vásquez de Coronado]]
[[gl:Francisco Vázquez de Coronado]]
108.836

izmjena

Navigacijski meni