Rio Grande

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rio Grande
Rio Bravo del Norte
Rio Grande River south of Albuquerque.jpg
Lokacija
Države SAD
GradoviCarlsbad, Pecos
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
San Juan
m
Ušće
  – aps. visina
Meksički zaljev
m
Dužina2896 km
PritokeHondo, Felix
Hidrologija
Sliv
  – površina

642 320 km²
Ulijeva se uMeksički zaljev
Karta
Riogrande watershed.png
Karta sliva Rio Grande

Rio Grande (španjolski: Rio Bravo del Norte - Velika rijeka Sjevera) je rijeka u Sjevernoj Americi, duga km, površine sliva 642 320 kvadratnih kilometara.

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Rio Grande izvire na obroncima planine San Juan Mountains u jugozapadnom dijelu države Colorado u SAD, a uljeva se u Meksički zaljev istočno od grada Brownsville.

U gornjem toku, u državama Colorado i sjevernom dijelu Novog Meksika, je planinska rijeka sa znatnim padom i protječe uskom i dubokom dolinom i usječenim kanjonima.

U srednjem i donjem toku protječe nizinom kroz predjele siromašne padavinama (stepe i polupustinje), gdje uglavnom ima niske i pješčane obale, a nizvodno od Ciudad Juárez do ušća (2092 km) čini granicu Meksika i SAD. Zbog čestog mijenjanja vodostaja - ljeti, u sušnom periodu, mjestimice presušuje a najčešće na odsjeku između grada Ciudad Juáreza i ušća rijeke Conchos. Plovidba je moguća samo do grada Camargo (oko 250 km) i to samo za riječne brodove malog gaza. Američko-meksičkim sporazumom plovidba na rijeci je zabranjena pa se promet između dvije države na ovom dijelu odvija preko četiri putna i željeznička mosta.

Najveći značaj Rio Grande ima u proizvodnji električne energije i za navodnjavanje obradivih površina uz svoje obale, na kojima se gaje južno voće, žitarice i pamuk. Na rijeci se nalazi i nekoliko hidroelektričnih centrala od kojih su najveća Elephant Butte (brana duga 510, visoka 93 m) i Caballo (brana duga 1399, a visoka 29,5 m), odakle se voda razvodi kanalima.

Pritoke:

Veći gradovi:

U američko-meksičkom ratu (1846. - 1848.) i u američkom građanskom ratu (1861. - 1865.) vođeno je više bitaka na području ušća i u dolina rijeke Rio Grande. Granica je na rijeci Rio Grande nametnuta Meksiku od SAD poslije američko-meksičkog rata 1848. zbog čega je i dolazilo do sporova.

Povezane stranice[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]