Karakorum – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m fixing dead links
Nema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
[[Datoteka:Karakoram Range.jpg|mini|desno|250px|Karakorum]]
'''Karakorum''' je planinski lanac u Aziji, koji se proteže unutar granica [[Pakistan]]a, [[Kina|Kine]] i [[Indija|Indije]]. Jedan je od najviših lanaca na svijetu. Lanac sadrži preko 60 vrhova viših od 7000m, od kojih je najpoznatiji [[K2]] (8611m), drugi najviši vrh svijeta. Lanac je dug oko 500km i najvećim dijelom nalazi se u sjevernom Pakistanu. To je područje s najviše
'''Karakorum''' ili '''Karakoram''' je [[planinski lanac]] u [[Azija|Aziji]] i jedan je od najviših lanaca na svijetu. Proteže unutar granica [[Pakistan]]a, [[Kina|Kine]] i [[Indija|Indije]], a sjeverozapadni krak i do [[Afganistan]]a i [[Tadžikistan]]a.
[[ledenjak]]a izvan polarne regije.


== Geografija ==
Lanac omeđuju na sjeveru [[Tibet]], planine [[Pamir]] i [[Wakhan]] koridor. Zapadno se nalaze lanci [[Hidu Raj]] i [[Hindu Kush]]. Južno omeđenje Karakorama čine rijeke [[Gilgit]], [[Indus]], i [[Shyok]], koje također odjeljuju lanac Karakorum, od lanca [[Himalaja]].
Lanac sadrži preko 60 vrhova viših od 7000 [[Metar|m]], od kojih je najpoznatiji [[K2]] (8611 m), drugi najviši vrh svijeta. Lanac je dug oko 500 [[km]] i najvećim dijelom nalazi se u sjevernom Pakistanu. To je područje s najviše [[ledenjak]]a izvan polarne regije. Lanac omeđuju na sjeveru [[Tibet]], planine [[Pamir]] i [[Wakhan]] koridor. Zapadno se nalaze lanci [[Hidu Raj]] i [[Hindu Kush]]. Južno omeđenje Karakorama čine rijeke [[Gilgit]], [[Indus]], i [[Shyok]], koje također odjeljuju lanac Karakorum, od lanca [[Himalaja]]. Zbog svoje nepritupačnosti lanac je slabije naseljen od Himalaja (koje se nalaze istočnije) i prvi europski istraživači došli su u to područje u ranom [[19. vijek]]u. Karakorum i Himalaje nalaze se području sudara dvaju kontinenata i od velike je važnosti za [[geologija|geologiju]], za pručavanje tektonskih promjena. Ledenjaci služe za istraživanje klimatskih promjena.

Zbog svoje nepritupačnosti lanac je slabije naseljen od Himalaja (koje se nalaze istočnije) i prvi europski istraživači došli su u to područje u ranom 19. stoljeću.

Karakorum i Himalaje nalaze se području sudara dvaju kontinenata i od velike je važnosti za [[geologija|geologiju]], za pručavanje tektonskih promjena. Ledenjaci služe za istraživanje klimatskih promjena.


== Najviši vrhovi ==
== Najviši vrhovi ==
Najznačajniji vrhovi nalaze se u sjevernom Pakistanu:
Najznačajniji vrhovi nalaze se u sjevernom Pakistanu:
* [[K2]] (Qogir Feng) (8,611 m)
* [[K2]] (Qogir Feng) (8611 m)
* [[Gasherbrum I]] (8,068 m)
* [[Gasherbrum I]] (8068 m)
* [[Phalchen Kangri]] (8,047 m)
* [[Phalchen Kangri]] (8047 m)
* [[Gasherbrum II]] (8,035 m)
* [[Gasherbrum II]] (8035 m)
* [[Gasherbrum IV]] (7,925 m)
* [[Gasherbrum IV]] (7925 m)
* [[Distaghil Sar]] (7,885 m)
* [[Distaghil Sar]] (7885 m)
* [[Masherbrum]] (7,821 m)
* [[Masherbrum]] (7821 m)
* [[Rakaposhi]] (7,788 m)
* [[Rakaposhi]] (7788 m)
* [[Kanjut Sar]] (7,761 m)
* [[Kanjut Sar]] (7761 m)
* [[Saser Kangri]] (7,672 m)
* [[Saser Kangri]] (7672 m)
* [[Chogolisa]] (7,665m)
* [[Chogolisa]] (7665 m)
* [[Haramosh vrh]] (7,397 m)
* [[Haramosh vrh]] (7397 m)
* [[Ogre (planina)|Ogre]] (7,285 m)
* [[Ogre (planina)|Ogre]] (7285 m)
* [[Muztagh toranj]] (7,273 m)
* [[Muztagh toranj]] (7273 m)


== Eksterni linkovi ==
== Eksterni linkovi ==
Red 36: Red 33:
* [http://www.muztagh.com Muztagh Travel]
* [http://www.muztagh.com Muztagh Travel]


{{Normativna kontrola}}
[[Kategorija:Planine u Kini]]

[[Kategorija:Planine u Pakistanu]]
[[Kategorija:Planine u Indiji]]
[[Kategorija:Planinski masivi u Afganistanu]]
[[Kategorija:Planinski masivi u Kini]]
[[Kategorija:Planinski masivi u Indiji]]
[[Kategorija:Planinski masivi u Pakistanu]]
[[Kategorija:Planinski masivi u Tadžikistanu]]

Verzija na datum 22 august 2019 u 23:29

Karakorum

Karakorum ili Karakoram je planinski lanac u Aziji i jedan je od najviših lanaca na svijetu. Proteže unutar granica Pakistana, Kine i Indije, a sjeverozapadni krak i do Afganistana i Tadžikistana.

Geografija

Lanac sadrži preko 60 vrhova viših od 7000 m, od kojih je najpoznatiji K2 (8611 m), drugi najviši vrh svijeta. Lanac je dug oko 500 km i najvećim dijelom nalazi se u sjevernom Pakistanu. To je područje s najviše ledenjaka izvan polarne regije. Lanac omeđuju na sjeveru Tibet, planine Pamir i Wakhan koridor. Zapadno se nalaze lanci Hidu Raj i Hindu Kush. Južno omeđenje Karakorama čine rijeke Gilgit, Indus, i Shyok, koje također odjeljuju lanac Karakorum, od lanca Himalaja. Zbog svoje nepritupačnosti lanac je slabije naseljen od Himalaja (koje se nalaze istočnije) i prvi europski istraživači došli su u to područje u ranom 19. vijeku. Karakorum i Himalaje nalaze se području sudara dvaju kontinenata i od velike je važnosti za geologiju, za pručavanje tektonskih promjena. Ledenjaci služe za istraživanje klimatskih promjena.

Najviši vrhovi

Najznačajniji vrhovi nalaze se u sjevernom Pakistanu:

Eksterni linkovi