Arhont – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 36 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q193379 (translate me)
mNema sažetka izmjene
Red 1: Red 1:
'''Arhont''' ([[Grčki jezik|grč.]] ''archon'') je grčka riječ koja znači [[vladar]] ili poglavar. Najviši državni službenik u nekim državama [[Stara Grčka|Stare Grčke]] se nazivao arhont.
'''Arhont''' (''ἄρχων'') je [[grčki jezik|grčka]] riječ koja znači ''[[vladar]]'' ili ''poglavar''. Najviši državni službenik u nekim državama [[Stara Grčka|Stare Grčke]] se nazivao arhont.


== Gnosticizam ==
== Gnosticizam ==

Verzija na datum 19 februar 2018 u 16:34

Arhont (ἄρχων) je grčka riječ koja znači vladar ili poglavar. Najviši državni službenik u nekim državama Stare Grčke se nazivao arhont.

Gnosticizam

Glavni članak: Hipostaza arhonata

Ovaj pojam su rabili i gnostici koji su verovali u postojanje zlih arhonata (vladara) u kosmosu, koji porobljavaju duhovni svet.[1] Ovo je bilo jedno od ključnih verovanja gnostika, koji su vlastitu duhovnu prirodu definirali u suprotnosti s pojmom vlasti koja porobljava. No, oni su vjerovali da unutar takvog zlog svijeta ipak postoji nada, jer će njihova duhovna priroda biti trajnija od arhontske, a njihova nebeska sudbina slavnija. Vladari će na kraju nestati, a gnostici, djeca svjetlosti, spoznat će i slaviti Oca.[1]

Izvori

  1. 1,0 1,1 Izvorni koptski tekstovi (Hipostaza arhonata, uvod: Roger A. Bullard)